Volledig scherm
René van den Hoogen en Pieter Verhoeve (rechts) met het burgemeestersdiploma © AD

‘Beste burgemeester, u bent een geelbuik geworden’

Pieter Verhoeve heeft aan het einde van de raadsvergadering vanavond alle lof toegezwaaid gekregen voor zijn zeven jaar burgemeesterschap van Oudewater.

,,Je hebt in Oudewater je praktijkopleiding tot burgemeester met succes afgerond. We durven je los te laten op het grote Gouda’’, aldus de nestor van de raad René van den Hoogen (Onafhankelijken). Hij bod hem namens de raad een ingelijst ‘burgemeestersdiploma’ aan.

De fractievoorzitter van de lokale partij wees ook op de bijnaam van Oudewaternaren: geelbuiken. De term verwijst naar de touwslagerijen die de stad kende. ,,Een geelbuik kun je niet worden, dat ben je’’, zei hij doelend op de verklaring dat je pas een geelbuik kunt zijn als je ouders ook in Oudewater zijn geboren.
Hoewel, aldus Van den Hoogen, geelbuiken zijn ook koekjes en die kun je maken als je maar over de juiste ingrediënten beschikt. En aangezien Verhoeve heeft bewezen alle ingrediënten in zich te hebben om een goede burgervader van Oudewater te zijn, ,,bent u, beste burgemeester, toch een geelbuik geworden’’, aldus Van den Hoogen.

Allereerste keer

Het was de laatste raadsvergadering van Verhoeve. Morgen neemt hij officieel afscheid van Oudewater. Volgende week woensdag wordt hij geïnstalleerd als burgemeester van Gouda. Een overstap naar de grote stad, maar het wordt volgens Van den Hoogen de tekst van een lied van Harrie Jekkers citerend, ‘nooit meer zo mooi als de allereerste keer’.

Verhoeve is sinds 2012 burgemeester van Oudewater. Hij was destijds de jongste burgemeester van Nederland. In een interview met deze krant noemt hij het burgemeestersambt voor hem een ‘droombaan’, een baan waarover hij als 15-jarige al nadacht.

In samenwerking met indebuurt Woerden