Volledig scherm
Recreëren op de groenstrook langs het Gardameer © AD Groene Hart

Bewoners Gardameer Woerden zijn grote overlast door recreanten meer dan zat

Bewoners van het Gardameer in Woerden willen een einde aan de recreatie op de groenstrook bij hun huizen. Het grasveld langs de Cattenbroekerplas gaat, zeggen ze, gebukt onder ‘enorme hoeveelheden’ zwerfafval, dicht bij de huizen. Er klinkt luide muziek uit speakers, er wordt alcohol gedronken en er wordt geplast en gepoept in de struiken.

De gemeente laat al weten dat het verblijf (ze vermijdt de term recreatie) op de groenstrook niet wordt verboden. Wel wordt in samenspraak met de buurt een aantal spelregels ontwikkeld die op een bord komen te staan. Daarop is te zien wat hier wel en niet mag en aan de overkant van het water bij de Zeeweg, het echte recreatiestrand.

Bewoners ergeren zich al langer aan het gebrek aan optreden door de gemeente. Vorig jaar regende het al klachten. Via een in de arm genomen advocaat zeggen de bewoners dat na de rust van wintermaanden met Pasen de overlast weer is begonnen.

Steiger

De advocaat zegt dat verblijf alleen is toegestaan tot maximaal twintig meter vanaf de steiger en dus niet bij de woningen. Maar het komt voor dat bezoekers hun handdoek neerleggen op de privéstoep van de woningen of zelfs op de tuinstoelen van buurtbewoners gaan zitten.

De bewoners wijzen er op dat bij de koop van hun woningen is toegezegd dat hier geen recreatie zou komen. Ze zeggen dat het gebied ook niet is ingericht als recreatieterrein. Er zijn rietkragen, scherpe stenen langs de oever in het water. Een zwemtrap ontbreekt. En ruimte om de vele auto’s en fietsen te stallen is er ook niet in de woonwijk. Maar dat weerhoudt niemand ervan hier toch te komen. Sterker nog, de recreatie is een standaardgegeven geworden. Er wordt zelfs gebarbecued en na afloop wordt het afval in het struikgewas geworpen. En het duurt tot diep in de nacht voor de laatste luidruchtige recreanten zijn vertrokken.

Ontwikkeling

Met het bord dat in ontwikkeling is, wil de gemeente in elk geval de spelregels duidelijk maken aan bezoekers. Aan de overkant mag gevoetbald worden, maar het Gardameer is geen stadion en voetbalveld, valt te lezen. En: boombox of andere geluidsinstallatie is niet toegestaan. Het is nog niet bekend wanneer het bord wordt geplaatst bij de groenstrook. Maar in elk geval niet voordat het overleg over de tekst is afgerond met de buurt.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

Volledig scherm
De tekst voor het bord dat in ontwikkeling is voor de groenstrook langs de Cattenbroekerplas © Gemeente Woerden

In samenwerking met indebuurt Woerden