Begraafplaats Rijnhof.
Volledig scherm
Begraafplaats Rijnhof. © Google Streetview

Bewoners vrezen dodelijke ongelukken door crematorium Geestdorp

Een crematorium op Geestdorp is volgens de bewoners vragen om problemen. Ze vrezen dodelijke ongelukken als er nog meer auto's over de weg moeten. Daarom blijven ze zich verzetten. 'We geven echt niet op.'

Quote

De weg is nu al zwaar belast en dat wordt alleen maar erger met 600 crematies per jaar

Aart Boer

Onbegrijpelijk vinden de leden van het buurtcomité het dat de gemeente Woerden een crematorium bij begraafplaats Rijnhof wil. ,,Geestdorp zou na onderzoek de beste van dertien locaties zijn", vertelt Teus van Oosterom. ,,Beter dan Breeveld, de Uithof, Houtdijk en Hoge Rijndijk, omdat hier de verkeersveiligheid niet in het gedrang zou komen."

Dat is iets waar de bewoners het totaal niet mee eens zijn. ,,De weg is nu al zwaar belast en dat wordt alleen maar erger met 600 crematies per jaar", zegt Aart Boer.

Bezwaar
Reageren op het bestemmingsplan kan tot woensdag en het buurtcomité heeft een dertien pagina's tellend document al klaar liggen. De buurt heeft bezwaar tegen de bouw van een 1600 vierkante meter groot pand, maar is vooral bezorgd over de verkeersdrukte.

Er zouden nu gemiddeld twee begrafenissen per week zijn op Rijnhof. Met wekelijks twaalf crematies erbij zorgt dat volgens de gemeente voor een toename van 60.000 auto's op jaarbasis. ,,Maar dan tellen ze alleen de crematies, terwijl daar vaak ook condoleances en avondwakes bij horen", zegt buurtbewoner Erwin Wiegmans.

Quote

Een rouwstoet kun je moeilijk vragen even achteruit te rijden

Aart Boer

Verkeerstellingen
Het buurtcomité vindt de verkeerstellingen die de gemeente liet uitvoeren niet representatief. Boer: ,,Dat gebeurde onder andere op twee tropische dagen toen er geen begrafenis was en de paarden vanwege de hitte binnen bleven."

Het buurtcomité vreest levensgevaarlijke situaties als er straks nog meer verkeer op de vier meter brede weg rijdt. ,,Het is nu vaak al problematisch als auto's, vrachtwagens, fietsers, wandelaars en ruiters elkaar moeten passeren", vertelt Jeroen Kragten van manege De Morgenstond.
,,De mensen die hier bekend zijn weten hoe ze met paarden op de weg om moeten gaan, maar straks komen er veel automobilisten bij die hier onbekend zijn." Boer: ,,Een rouwstoet kun je moeilijk vragen even achteruit te rijden."

Wiegmans zegt zelfs ongelukken met dodelijke afloop niet uit te sluiten. Het buurtcomité rekent erop dat de kwestie tot aan de Raad van State wordt uitgevochten. Van Oosterom: ,,De gemeente hoopt misschien dat we afhaken, maar we hebben een lange adem."

Quote

De gemeente hoopt misschien dat we afhaken, maar we hebben een lange adem

Teus van Oosterom

In samenwerking met indebuurt Woerden