Volledig scherm
PREMIUM
Open Boerderijendag bij Carl van Jaarsveld. Ernst van Schelven en Leonie Ligtvoet met hun kinderen Philoux en Sietse. © Pim Mul

Bezoekers over de vloer op de boerderij: ‘Je hebt onderhand hbo nodig om boer te wezen’

Open BoerderijdagIn de vloer van zijn nieuwe en peperdure stal in Hekendorp zitten klepjes die de schadelijke dampen uit de mest zoveel mogelijk in de kelder houden. De 95 melkkoeien van boer Carl van Jaarsveld (45) uit Hekendorp staat half op beton, half op rubber: beter voor hun klauwen. De dieren hebben een aparte eet- en ligplek. En een borstel om zichzelf te kriebelen.

Quote

Als je in Amsterdam over de sector begint, zullen ze zeggen: megastal­len, mest, stank, dierenleed

Carl van Jaarsveld

Het ontbreekt zijn dieren aan niets, wil Van Jaarsveld maar zeggen. Toch ‘schopt’ de klant tegen de sector, in zijn woorden. Consumenten zijn volgens hem nogal eens negatief - Koeien horen niet in de stal! Koeien zijn melkfabrieken! Koeien zijn een milieuramp! – en boeren zijn de boosdoener.

Omdat het de klant nog al eens aan basale kennis ontbreekt, volgens Van Jaarsveld, maar ook omdat hij trots is op zijn nieuwe stal met zonnepanelen, opent hij graag zijn deuren op Tweede Pinksterdag. Dat helpt ‘ontzettend’ bij het dichten van de ‘grote kloof’ tussen stad en boerderij. Aan het einde van de ochtend scharrelen er al meer dan 400 bezoekers over zijn erf. Waaronder Ernst van Schelven (39) uit Gouda: ,,Als je het boerenleven niet promoot, gebeurt er niets met het negatieve beeld. We kunnen op voorhand wel dingen roepen over de productie, maar we willen zelf met zoveel mensen wonen. Wat we kunnen doen is bewust omgaan met onze melk.”

In samenwerking met indebuurt Woerden