Volledig scherm
Gedeputeerde Mariëtte Pennarts. © gratis

Bij Boer Bert praten bewoners en bestuurders over bodemdaling

Het erf van Boer Bert in Kamerik doet dit weekeinde dienst als camping met als thema 'bodemdaling'. De gasten van Camping Onbestemd worden een etmaal lang bij elkaar gebracht om gezamenlijk over de verzakkende grond te praten.

,,Met Camping Onbestemd brengen we plannenmakers en plannengebruikers bij elkaar'', legt bedenker Marco Redeman uit. 

Quote

Bodemda­ling is een thema waar al jaren over wordt gepraat door steeds dezelfde mensen, zonder vooruit te komen

bedenker Marco Redeman

,,De provincie en de Gebiedscommissie Utrecht-West kwamen ons concept op het spoor. Zij vonden bodemdaling daarbij passen; het is een thema waar al jaren over wordt gepraat door steeds dezelfde mensen, zonder vooruit te komen.''

Door met die mensen het gebied in te gaan, de vergaderzaal uit, wordt aan het thema bodemdaling een boost gegeven. Op de camping aan de 's-Gravensloot in Kamerik zijn ambtenaren van gemeenten, provincie en het waterschap aanwezig, maar ook kunstenaars, lokale bewoners en andere gasten die op een bepaalde manier interesse hebben in het thema of gebied.

Dit weekend zijn gedeputeerden Mirjam Maasdam en Mariëtte Pennarts (foto) aanwezig, verder de Woerdense wethouder Bolderdijk en wethouder Duindam van Oudewater.

Ziel

De grond in onder andere het Groene Hart is al jaren aan het verzakken. Door het grondwaterpeil kunstmatig laag te houden, klinkt de bodem in en komt de grond steeds lager te liggen. ,,We hebben het zo breed mogelijk over bodemdaling. Het gaat ook over de historie en de toekomst van het gebied. Kun je hier in de toekomst nog wel koeien laten grazen en wat is de rol van het Groene Hart? Wat is de ziel van het veenweidegebied?''

Camping Onbestemd heeft na afloop geen lijstje met oplossingen klaarliggen, waarschuwt Redeman. Wel leidt het verblijf op de camping volgens hem tot nieuwe inzichten en invullingen voor vraagstukken. 

Redeman: ,,De oplossingen liggen uiteindelijk bij de provincie. Wat wij doen is bouwen aan een setting waarin, als het goed is, nieuwe combinaties en netwerken worden gelegd waarin de campinggasten elkaar verrijken.''

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

 1. ‘De een zijn dood, is de ander zijn afwerkplek’
  PREMIUM
  column

  ‘De een zijn dood, is de ander zijn afwerkplek’

  Bij Woerdense jongeren denk je toch al gauw aan brave snuiten. Stoere jongens van het Kalsbeek die rookbommetjes bij zich hebben. Minkers die met z’n allen in de rij van de Jumbo gaan staan voor energiedrank en hotelcake. Beetje belletje lellen, beetje grinniken in het Westdampark. Na een avondje Arie een beetje kotsen in de singel aan de Oostdam, wat schreeuwen op het Kerkplein en daarna zoet terug naar hun veilige bedjes.
 2. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Woerden