Volledig scherm
Een aed © ANP

Bijna 6500 mensen in het Groene Hart kunnen helpen bij hartstilstand

In de twaalf gemeenten van het Groene Hart kunnen 6451 mensen in actie komen bij een hartstilstand. Alphen heeft daarin met 1391 personen het grootste aandeel. Als het wordt afgezet tegen het aantal inwoners per gemeente, scoort Krimpenerwaard met 16,8 mensen per 1.000 inwoners het hoogst.

Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting, die zijn uitgesplitst door dataonderzoeksbureau Local Focus. Die hulpverleners kunnen in de twaalf gemeenten gebruik maken van in totaal 455 aed’s die zijn geregistreerd. Woerden heeft met 77 stuks de meeste van die hartdefibrillatoren (aed’s). Het kleinste aantal is te vinden in Montfoort (8). Het geringste aantal hulpverleners is met 9,1 per 1.000 inwoners te vinden in Gouda.

Oproepsysteem

Bij een 112-melding van een hartstilstand wordt het oproepsysteem geactiveerd. Die stuurt burgerhulpverleners naar het slachtoffer. Zij zijn volgens de Hartstichting gemiddeld 2,5 minuten eerder aanwezig bij het slachtoffer dan de hulpdiensten, en kunnen eerste hulp bieden totdat de professionals arriveren. Doordat ook de aed’s aan het oproepsysteem gekoppeld zijn, weten de burgerhulpverleners waar ze in de buurt een aed op kunnen halen.

Quote

Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstil­stand buiten het ziekenhuis

Floris Italianer , Hartstichting

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting: ,,Elk jaar krijgen 17.000 mensen in Nederland een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Met genoeg burgerhulpverleners en aed’s verspreid over ons land kunnen we ervoor zorgen dat binnen zes minuten hulp wordt geboden – en zo levens worden gered’’, zegt hij.

,,Het is goed om te zien dat steeds meer mensen hun buurt ‘hartveiliger’ maken door een reanimatiecursus te volgen of met de buurt een aed aan te schaffen.Bij een hartstilstand is de overlevingskans het grootst als binnen zes minuten wordt begonnen met reanimeren en een aed wordt aangesloten, aldus de Hartstichting.

Op onderstaande kaart kan per gemeente worden ingezoomd op het aantal aed’s en hulpverleners.

In samenwerking met indebuurt Woerden