'Boefjes zullen er altijd zijn, dat houd je niet tegen'

VideoDieven laten Mijdrecht vaker links liggen, sinds ondernemers er bovenop zitten om ze buiten de deur te houden. 'Grote jongens die grof geweld niet schuwen, houd je niet tegen.'

Quote

Het werk kan hectisch zijn, maar dit is uiteinde­lijk waar we het voor doen

Martijn van Duin

Martijn van Duin van Risiguard Beveiliging start de bedrijfsauto op de parkeerplaats van het kantoor aan de Ondernemingsweg in Mijdrecht. Op het dashboard van de wagen zit een tablet bevestigd. Op het scherm zijn alle beelden te zien van de beveiligingscamera's die op alle uitvalswegen van het terrein hangen. Het is even na middernacht, zijn dienst begint.

Vreemde situatie
Op dit tijdstip slaat de beveiliger niet aan als hij een auto in een zijweg ziet afslaan. Gebeurt dit rond 03.00 uur, dan wordt het volgens hem een ander verhaal. ,,Dan ga je wel even kijken. Je zorgt dat ze je zien, noteert het kenteken. Wordt de situatie vreemd, als er bijvoorbeeld drie of vier mensen in de wagen zitten die vlak langs een pand geparkeerd staat, dan leggen we contact met de politie."

De taak van de surveillant is signaleren en alarmeren, benadrukt hij. ,,We zijn geen cowboys." Risiguard heeft een convenant gesloten met de politie; die mag de surveillanten gegevens verschaffen over verdachte voertuigen of personen wanneer het betrekking heeft op het industrieterrein. Sinds 2004 werken de bedrijven op het Mijdrechtse terrein, gemeente, politie en brandweer met elkaar samen onder de noemer Stichting Beveilig Bedrijventerrein De Ronde Venen (SBB). Het streven is om samen de criminaliteit terug te dringen en de veiligheid te verbeteren.

Inbraakpogingen
In 2010 werden de beveiligingscamera's geplaatst. het aantal inbraakpogingen is sindsdien met 80 procent gedaald. De kleine 70 bedrijven die lid zijn van SBB delen de kosten met elkaar. Homan Beveiliging beheert de beelden. Risiguard Beveiliging rijdt 's nachts rondes over het terrein en houdt tegelijkertijd de beelden in de smiezen. Van Duin rijdt stapvoets door de straten. Hier en daar rijdt hij een erf op. Met het licht op het dak van de auto, kan hij bijschijnen op de gebouwen. Hij parkeert de auto voor een van de bedrijven.

Quote

We signaleren en alarmeren, we zijn geen cowboys

Martijn van Duin

Een paar keer per dienst stapt de surveillant uit om de veiligheid van een willekeurig pand te controleren. Na afloopt noteert hij de resultaten in een speciale app op zijn telefoon. Het gecontroleerde bedrijf ontvangt gelijk een pdf'je met het resultaat. Hij loopt met zijn zaklantaarn een rondje om het pand om te controleren of de nooddeur en de ramen dichtzitten en of er sporen van braak zijn. Hij rammelt aan de voordeur, die geeft een beetje mee. ,,Kijk, deze krijgt morgen van mij zelfs een belletje. Dan zeg ik: 'Weet u dat uw deur redelijk snel open te krijgen is?'"

Freeriders
Volgens Van Duin is het 'ambitieus' om het aantal inbraakpogingen terug te brengen naar nul. Beter kan het volgens hem wel, als er meer slagkracht zou zijn. Dat wil zeggen, nog meer surveilleren en extra camera's op plekken waar het onrustig is. ,,Dan zouden meer bedrijven mee moeten doen. Nu zijn er veel 'freeriders' die denken dat ze zelf niet mee hoeven te doen omdat de buurman al meedoet", legt de beveiliger uit.

Hij denkt dat met voorlichting winst te behalen valt. ,,Ik denk dat vooral kleine bedrijven niet weten dat ze naar rato betalen. Een eenmanszaakje betaalt niet evenveel als een grote ondernemer." Zelfs als de neuzen dezelfde kant opstaan, zullen er volgens Van Duin altijd 'boefjes' blijven. ,,Criminelen die niet de slimsten zijn en toevallig Mijdrecht uitkiezen. Of juist de hele zware jongens die grof geweld niet schuwen en weten waar ze voor komen."

Aankijken
Eén keer kwam hij tijdens een dienst oog in oog te staan met dat laatste type. Er was een alarm afgegaan bij een groothandel met filmapparatuur. Hij verwachtte loos alarm, maar trof in de achtermuur een gat aan van drie bij twee meter. ,,Op het moment dat ik de politie belde, kwam er een Audi langs met vier gasten erin. Ze stopten voor m'n neus en bleven me strak aankijken. Daarna gaven ze gas en gingen ze ervandoor."

Van Duin vertelt het rustig, maar geeft toe dat hij best bang was. Dan gaat de telefoon. Het is de AD-fotograaf. ,,Werk aan de winkel, ik heb mijn cameratas op de parkeerplaats waar we de foto maakten laten staan!" Van Duin drukt het gaspedaal in en rijdt in volle vaart naar de Nijverheidsweg. Nog geen minuut later treft Van Duin de tas onaangeroerd aan en gooit het ding achterin de auto.

Deze nacht verloopt op het bedrijventerrein rustig. ,,Het werk kan hectisch zijn, maar dit is uiteindelijk waar we het voor doen, dat bedrijven veilig de nacht in kunnen gaan. Wij waken over ze."

Dick Roodenburg is namens gemeente De Ronde Venen lid van de SBB. Hij is trots op het behaalde resultaat, maar de stichting spoort bedrijven die geen lid zijn wél aan om mee te doen. ,,Dat kunnen we nog meer voor elkaar krijgen. Wij doen iets unieks. We zitten aan een doorgaande route, de N201, maar gelukszoekers laten ons steeds meer links liggen."

Volledig scherm
Martijn van Duin houdt vanuit de auto camerabeelden en daarmee het hele bedrijfsterrein van Mijdrecht in de gaten. © Marnix Schmidt

In samenwerking met indebuurt Woerden