Volledig scherm
Boeren bezetten het provinciehuis in Utrecht. Zij protesteren, net als in Den Haag, tegen de voorgenomen stikstofmaatregelen. © Rob Engelaar

Boeren halen in Utrecht een ‘succesje’,
in Zuid-Holland stellen zij een ultimatum

Vele honderden strijdvaardige boeren zijn vandaag vanuit het Groene Hart al dan niet met de trekker naar de provinciehuizen in Den Haag en Utrecht getrokken. Zij eisen dat de stikstofregels van tafel gaan. In Utrecht is een ’succesje’ behaald, Zuid-Holland weigert daarentegen toe te geven. 

Boeren uit het Groene Hart verzamelden zich op een aantal plekken, waaronder het AC-restaurant langs de A12 bij De Meern, om ten strijde te trekken. In het Utrechtse provinciehuis lieten de agrariërs zich niet wegsturen. Zij bleven hun luide protest ten gehoor brengen. Provinciebestuurders hebben koortsachtig overleg gevoerd over hoe zij om moesten gaan met de eisen van de boze boeren, die dus weigerden te vertrekken. Door de nieuwe regel zouden boeren stikstofruimte kwijtraken die ze nog niet gebruiken, maar waar ze wel een vergunning voor hebben.

Geen genoegen

In de foyer liet gedeputeerde Hanke Bruins Slot aanvankelijk weten niet van plan te zijn de regels op te schorten. Volgens haar komen dan alle projecten in Utrecht tot stilstand. De boeren namen geen genoegen met haar uitleg. Gesterkt door de acties van boeren in een aantal andere provincies, waar de regels wel tijdelijk zijn ingetrokken, weigerden ze te gaan. Aan het eind van de middag lijkt het provinciebestuur schoorvoetend water bij de wijn te willen doen. Het extra pakket aan maatregelen dat Utrecht de boeren wil opleggen, is opgeschort. ,,Dat is een positief puntje. Wij zijn in ieder geval niet voor niets naar het provinciehuis gekomen”, zegt Hans van Soest, veehouder uit Harmelen. Wel houden de boeren de vinger aan de pols.

Ook John Boere uit Kamerik is het zat. ,,De veestapel inkrimpen is niet de oplossing. Een koe produceert geen ammoniak. Dat ontstaat wanneer je poep met urine mengt. Dus dat moet je gaan scheiden. Daarvoor moet je de stalsystemen aanpassen.”

‘Bezetting’

Volgens voorzitter Bert van Donselaar van LTO heeft de provincie de ‘bezetting’ aan zichzelf te wijten. ,,Als het ons had gelegen waren we voor de avondspits weer thuis. Dat wordt nu lastig.’’

Het moet maar een keer klaar zijn, zegt de Alphense veehouder Ben Verkleij. Hij hoopt dat het kwartje bij de provincie Zuid-Holland valt en zij de stikstofregels zo snel mogelijk opzij legt. Vooralsnog is Zuid-Holland niet genegen om, zoals in Drenthe en Gelderland, wel de stikstofregels aan te passen en af te zien van de extra maatregelen. De provincie houdt voet bij stuk. ,,De enige minimale toezegging die gedaan is”, zegt Verkleij, ,,is dat Zuid-Holland met andere provincies gaat overleggen. Geen idee hoe, wat en wanneer.” De boeren hebben de provincie nu een ultimatum gesteld. Als de provinciebestuurders niet voor 1 november ingaan op hun eisen, volgen er meer acties. Nog niet bekend is welke dat zullen zijn en waar die plaatsvinden.

Toekomst

Verkleij is vanochtend met ongeveer twintig collega’s vanaf het station vertrokken uit Alphen. Vanuit Zoeterwoude trokken veel agrariërs uit Kaag en Braassem met de trekken naar het provinciehuis in Den Haag. ,,Ik vind het dusdanig belangrijk mee te gaan omdat het over de toekomst van de agrarische sector gaat. Je kunt wel zeggen ‘geen tijd’, maar dan ben je straks te laat. Op dit moment is er niemand op de boerderij, komt straks wel. Dan halen we het werk wel in. Nu is die regelgeving even belangrijk en die moet van tafel”, zegt Verkleij.

LTO Noord zegt dat de landbouwsector door allerlei vernieuwingen en het gebruik van moderne technieken al heeft laten zien dat uitstoot substantieel naar beneden kan. ,,Wij willen erkenning én de middelen om daarmee door te gaan. Dat lukt niet door nu de boel op slot te zetten en daarmee het toekomstperspectief en verdienmodel van veel boeren op het spel te zetten”, laat de belangenorganisatie weten. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden