Volledig scherm
Er blijkt onder boeren in het Groene Hart veel belangstelling voor het plaatsen van kleine windmolens op het eigen erf. © Getty Images

Boeren in Groene Hart zien wel wat in plaatsen van kleine windmolen op eigen grond

Er bestaat veel belangstelling onder boeren en tuinders in het Groene Hart om op eigen grond een kleine windmolen te plaatsen. Dat blijkt uit een rondvraag van LTO Noord regio West onder haar leden. 

Boeren en tuinders in de gemeenten Krimpenerwaard, Alphen en Woerden springen er in de raadpleging uit ‘met een duidelijke wens’ voor de kleine molens, laat LTO weten. Veel agrarische bedrijven hebben ondertussen zonnepanelen op het dak, maar ook het opwekken van energie met kleine windmolens kan op steeds meer enthousiasme rekenen, zegt de land- en tuinbouworganisatie. Een kleine molen is niet hoger dan 25 meter. 

Bezwaar

In veel gevallen vallen dergelijke molens minder op in het landschap en zorgen daardoor voor minder bezwaar van omwonenden. Agrarische bedrijven hebben aan daken niet altijd voldoende om energieneutraal te worden en het plaatsen van kleine windmolens biedt eventueel mogelijkheden om dat wel te worden. Ook heeft de organisatie haar leden gevraagd welke boeren op dit moment windenergie produceren en hoe zij dit doen. 

Meer dan 400 agrariërs en tuinders in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Holland zeggen interesse te hebben en maar een klein aantal respondenten laat weten al een windmolentje op het land te hebben staan. 

LTO Noord zet zich in voor het opnemen van deze vorm van energieproductie in de belangenbehartiging binnen de regionale energiestrategieën. Ook het toestaan van kleine windmolens in de energieplannen van gemeenten is een aandachtspunt.

In samenwerking met indebuurt Woerden