Volledig scherm
Boeren protesteerden eerder bij het provinciehuis in Utrecht. © Marnix Schmidt

Boeren woest op vijf Utrechtse natuurorganisaties

LTO Noord in de provincie Utrecht heeft boos gereageerd op het ‘Actieplan Stikstof’ dat vijf Utrechtse natuurorganisaties onlangs heeft aangeboden aan de provincie Utrecht. LTO Noord heeft daarom het overleg met de vijf organisaties ‘bevroren’. 

Bert van Donselaar, voorzitter LTO Noord Utrecht, zegt op de site van de land- en tuinbouworganisatie: ,,De in het plan voorgestelde maatregelen raken ons in de kern van ons bestaan. Vanuit onze leden is er geen begrip om na het aanbieden van dit plan in overleg te blijven.‘’

Actieplan Stikstof werd aangeboden aan de Provinciale Staten. Daarin staat dat de fosfaatrechten en vergunningsruimte van boerenbedrijven in gebieden waar te veel stikstof wordt uitgestoten, moet worden ingetrokken. De vrijgekomen grond moet ter beschikking worden gesteld aan natuurboeren in de omgeving. 

,,In het plan ontbreekt de vrijwilligheid. Daarin gaat het dus ook verder dan de provincie zelf, die een motie heeft aangenomen dat alleen op basis van vrijwilligheid bedrijven verplaatst of gestaakt kunnen worden‘’, zegt LTO Noord: ,,De leden zijn teleurgesteld in het signaal dat is afgegeven en ervaren dit als stoot onder de gordel van de Utrechtse natuurpartners, waar we in veel gebieden juist nauw mee samenwerken‘’, aldus Van Donselaar.

In samenwerking met indebuurt Woerden