Volledig scherm
Huizenbouw © ANP

Bouwplannen Harmelen vooral voor nieuwkomers

De woningbouwplannen die op stapel staan voor Harmelen hebben vooral een aanzuigende werking op nieuwkomers. De eigen dorpelingen schieten er niets mee op.

Dat zegt stichting De Groene Buffer, in een reactie op de onlangs door de gemeente gepresenteerde bouwlocaties en de plannen voor het soort woningen (type, locaties, prijsklasssen en bouwtempo) dat er moet komen. De stichting wijst op een in het voorjaar aangenomen motie in de gemeenteraad. Daarin staat dat prioriteit gelegd moet worden bij starters en senioren met een midden of laag inkomen. ,,Maar wat is er van terechtgekomen? Zo goed als niets’’, zegt de stichting. Ze wil dat de gemeenteraad er in december volgende maand nog eens een stevig robbertje over vecht.

Dorpse karakter

Een van de kritiekpunten is dat de dure koopwoningen niet bestemd lijken te zijn voor de eigen inwoners van Harmelen, maar voor 60 - 80 procent een aanzuigende werking zal hebben op kopers die van elders komen. Dat staat haaks op het beleid ‘bouwen voor eigen behoefte’, aldus De Groene Buffer. De stichting vreest dat het dorpse karakter van Harmelen in het gedrang komt. 

In samenwerking met indebuurt Woerden