Volledig scherm
Het voormalige woon/zorgcentrum Schuylenburcht in Oudewater. © Henk Kloosterhuis

Brandweer doet in Oudewater onderzoek naar verspreiding van rook

De brandweer wil samen met de Veiligheidsregio Utrecht in het oude zorgcentrum Schuylenburcht in Oudewater onderzoeken hoe rook zich in een gebouw verspreidt. Dit onderzoek van de Brandweer Academie wordt eind juni gehouden. 

Er is nog onvoldoende bekend hoe rook zich in een gebouw precies verspreidt en hoe die rookontwikkeling beperkt kan worden, stellen de onderzoekers van de Brandweer Academie. Rook is vaak het grootste probleem bij bestrijding van branden in gebouwen. 

Vanaf maandag 24 juni wordt dus in het oude leegstaande zorgcentrum in Oudewater gedurende twee weken onderzoek gedaan. Het gaat volgens Hans Hazebroek, deskundige van de Brandweer Academie, om een ‘uniek praktijkonderzoek’. Hieraan doen ook de gemeente Oudewater, de woningbouwvereniging Woningraat en de Veiligheidsregio Utrecht mee. 

Criteria

Het oude pand in Oudewater voldoet volgens Hazebroek aan alle voorwaarden die aan het ‘testgebouw’ zijn gesteld. Schuylenburcht bestaat uit vier bouwlagen, heeft inpandige gangen en is voorzien van leidingschachten. Bij kleine branden in woon- of zorgcomplexen verspreidt de rook zich vaak door een groot deel van het pand. Het gevolg hiervan is dat bewoners rook binnenkrijgen, letsel oplopen en soms zelfs kunnen overlijden. Bovendien moet de brandweer het volledige gebouw ontruimen. 

In samenwerking met indebuurt Woerden