Volledig scherm
De voor- en achterzijde van de Brexiteuro © Euro Special Note

Brexit eurobiljet uit Woerden, maar je kunt er niet mee betalen

Het Woerdense bedrijf Euro Special Note brengt een eurobiljet uit ter gelegenheid van de Brexit. Het gaat om een verzamelbankbiljet. Er kan niet mee betaald worden.

Quote

Hierdoor zorgen we voor een glimlach op ieders gezicht

Euro Special Note

De waarde die op het biljet wordt genoemd is 12, maar de aanschafprijs is 3,50 euro. Het bedrijf bracht eerder speciale bankbiljetten uit gewijd aan Rembrandt en de VOC.

Het Brexitbiljet toont verschillende symbolische items zoals de Tower Bridge en de Big Ben klok, maar ook de Britse koningin Elizabeth II en de vroegere premier Sir Winston Churchill met zijn quote “There’s nothing wrong with change, if it’s in the right direction” (Er is niets mis met verandering, als het maar in de juiste richting gebeurt).

Tastbaar

Het biljet komt niet van een gewone kleurenprinter, met gewoon papier, verzekert Euro Special Note. De biljetten zijn ontwikkeld en uitgegeven met autorisatie van de Europese Centrale Bank (ECB) en De Nederlandsche Bank (DNB). De biljetten bevatten verschillende officiële veiligheidskenmerken die bankbiljetten ook hebben, zoals een watermerk, microtekst, uniek serienummer, holografische folie, fluoriserende vezels en onzichtbare inkt dat oplicht onder UV licht.

Het Woerdense bedrijf zegt een tastbare herinnering aan een plaats, persoon of historische gebeurtenis te willen uitgeven dat aanspreekt en verzamelwaarde heeft. De Brexit is zo’n historische gebeurtenis, aldus het bedrijf. ,,Hierdoor zorgen we voor een glimlach op ieders gezicht.’’

In samenwerking met indebuurt Woerden