Volledig scherm
Bewoners Reinaerde in Woerden. © Justin Egberts

Brief naar Tweede Kamer over behoud zorg Reinaerde in Woerden

Er gaat een boze brief naar politiek Den Haag over de voorgenomen stopzetting van zorg aan bewoners met een lichamelijke beperking bij zorginstelling Reinaerde. De complete Woerdense gemeenteraad is verontrust over de plannen van de instelling.

In de brief aan de Tweede Kamerfracties wordt aandacht gevraagd voor problemen waar de bewoners mee kampen maar ook voor het personeelstekort van stichting Reinaerde. Bewoners die er soms al vanaf het begin, ruim twintig jaar, wonen moeten verhuizen naar een instelling elders. Dit omdat Reinaerde  geen personeel heeft om de kwaliteit van de zorg nog te kunnen garanderen.

,,Dat dit nog kan voorkomen in een welvarend land als de onze, vind ik een schande’’, zegt burgemeester Victor Molkenboer. Hij was eerder deze week samen met wethouder Tymon de Weger op bezoek bij de bewoners om hen een hart onder de riem te steken. Hij zegt geschrokken te zijn van hun verhalen. 

Tijdens de raadsvergadering donderdagavond verwoordt Vincent Groot, bewoner en voorzitter van de cliëntenraad, de gevoelens als volgt: ,,Wij zijn murw geslagen. Een kwetsbare groep bewoners wordt gedwongen om te verhuizen terwijl wij hier in Woerden zijn gesetteld.’’ Tilly Baars, moeder van bewoner Rick Baars, is eveneens bij de raadsvergadering aanwezig. Zij reageert terneergeslagen en is moedeloos: ,,Ik weet echt niet hoe ik het allemaal moet oplossen.’’

Handen in het haar

Raadslid voor Progressief Woerden, Marieke van Noort, stelt namens de hele gemeenteraad te spreken en hoopt dat de gemeente de helpende hand kan bieden. De Weger zegt met de Reinaerde-directie in gesprek te willen blijven en heeft inderdaad gemeentelijke hulp aangeboden. De instelling heeft zelf de situatie gemeld bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en zegt met de handen in het haar te zitten. Dinsdag wordt de brief in Den Haag aan Kamerleden aangeboden. Ook wordt dan het Zwartboek overhandigd van de actiegroep Zorg dichtbij Woerden.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden