Volledig scherm
Frans (l) en Michael Woerden testen het parcours van de Ronde Venen Marathon. © Orange Pictures

Broers uit Mijdrecht organiseren unieke natuurmarathon

Mijdrechters Frans en Michael Woerden hebben deze week de laatste plooien gladgestreken voor de tweede editie van De Ronde Venen Marathon. Dit loopevenement voert de deelnemers op 18 november door alle acht kernen van de gemeente De Ronde Venen.

De gebroeders Frans en Michael Woerden zijn al decennia fanatieke hardlopers. Frans liep meer dan 200 marathons en Michael was jarenlang onklopbaar in dorpslopen. Hun trainingstrajecten in het Groene Hart, rondom hun woonplaats Mijdrecht, verveelden nooit en het tweetal nam vorig jaar het initiatief om meerdere lopers kennis te laten maken met de rustige wegen door de prachtige natuur.

Quote

Het lopen op een voormalige spoorbaan, langs riviertjes en plassen en door weilanden is puur genieten

Frans Woerden

Het onderlinge brainstormen leidde tot een marathon met de sfeer van een goed georganiseerde dorpsloop. ,,Het viel niet mee om een uitdagende, maar ook veilige route van 42 kilometer langs Abcoude, Baambrugge, Vinkeveen, Wilnis, Mijdrecht, De Hoef, Amstelhoek en Waverveen te vinden", vertelt Frans Woerden, die als postbezorger deze route kan dromen. ,,Bijna tien kilometer van het parkoers is onverhard. Het lopen op een voormalige spoorbaan, langs riviertjes en plassen en door weilanden is puur genieten. We maken gebruik van een koeientunnel bij Amstelhoek, die onder een provinciale weg door loopt. Een dag voor de wedstrijd schuift de boer alle stront eruit."

Vorig jaar schreven 325 marathonlopers en 150 duo's, die afwisselend lopen en fietsen, zich in. Een tien kilometerloop in Abcoude houdt de sfeer erin. ,,Zelf kunnen we niet meedoen", vertelt Michael Woerden. ,,Op zo'n dag komt zoveel op je af. We houden contact met de acht rayonhoofden en de honderd andere vrijwilligers. In elke kern regelt het rayonhoofd alles, zoals het bemannen van de verversingsposten en de verkeersregelaars. Het is voor Frans, mede-stichtingsbestuurslid Jos van Wijk en mij ondoenlijk om het parkoers af te gaan. Na afloop komt iedereen naar Abcoude voor een feestelijke afsluiting."

Belangstelling

,,De gemeente De Ronde Venen, waarvoor ik werk, steunt de loop. Het is een prachtige promotie voor het gebied, waarin de acht kernen liggen. Vorig jaar was burgemeester Maarten Divendal de gehele dag aanwezig. Hij reikt nu na afloop de prijzen uit. Vorig jaar werd dat gedaan door Ajacied Matthijs de Ligt, die in Abcoude woont", aldus Michael.

Quote

De publieke belangstel­ling langs de route verraste ons

Pascal van Norden

,,Het bedrijfsleven steunt ons ook, want de onkosten zijn niet gering", gaat hij verder. ,,Een deel komt via de inschrijfgelden binnen. Er is nog volop startgelegenheid. Tot 4 november kan men zich nog aanmelden. Alleen voor de tien kilometer kan op de dag zelf worden ingeschreven."

De winnaars van vorig jaar, Abcoudenaar Michiel Hulleman en Diewertje Bax uit Haarlem, zijn wederom van de partij. Gouwenaar Pascal van Norden, die derde werd, heeft zich ook ingeschreven. ,,De publieke belangstelling langs de route verraste ons. Vooral bij de passage bij Mijdrecht was het erg druk. De lopers vonden dat prachtig om mee te maken."

Herinneringen

De taak van Michael op de wedstrijddag is het op gang houden van het programma, terwijl Frans zich stand-by houdt voor eventuele problemen. ,,Zo was vorig jaar de voorfietser van de tien kilometer er opeens niet", vervolgt Frans, de oudste van de twee broers. ,,Nou toen sprong ik maar op de fiets en nam die taak over. Na afloop van de loop delen we de herinneringen met de deelnemers. Het mooiste van de dag vind ik alle complimenten die we krijgen. Zoveel schouderklopjes als vorig jaar kreeg ik in mijn hele leven nog niet."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden