Volledig scherm
Dorpsplatform Rijnoevers strijdt al jaren tegen de komst van de Gildenbrug. © Marnix Schmidt

'Brug over Oude Rijn is niet de oplossing'

Deze week werd bekend dat de nieuwe coalitie in Woerden op de kortst mogelijke termijn een brug over de Oude Rijn wil realiseren. Omwonenden lijken nog niet wakker te liggen van het plan. ,,We weten nog niet eens waar die brug precies komt.''

Barwoutswaarderbewoonster Spruit ligt niet wakker van het nieuwe coalitieakkoord waarin staat dat er een brug over de Oude Rijn komt. ,,Toen wij hier 22 jaar geleden kwamen, werd daar al over gesproken. Zolang de exacte plek van die brug niet duidelijk is, kun je er ook moeilijk tegen zijn."

Desondanks denkt de Woerdense dat de brug de verkeersproblemen niet oplost, maar verplaatst. ,,Dan staan de mensen straks bij de Gamma stil." Als er dan toch een brug komt, dan moet die volgens Spruit bij Verweij Houttechniek komen. ,,Die wil die brug wel en nog meebetalen ook."

De locatie voor de brug staat nog niet vast. ,,Er zijn twee varianten", legt Job van Meijeren (CDA) uit. "De Gildenbrug die rechtstreeks aansluit op de Gildenweg heeft daarbij de voorkeur, omdat uit onderzoek blijkt dat dit het beste werkt en het minste kost." Wel moet er volgens de fractievoorzitter goed worden gekeken naar de aansluiting op Kop en Hagen aan Rietveld. ,,Die is niet ideaal."

Het alternatief, waarbij de brug verderop bij de waterzuiveringsinstallatie komt, kent echter ook haken en ogen. Mede door de onlangs opgeknapte monumentale burgemeesterswoning op Rietveld is die variant een stuk duurder. Als het aan Van Meijeren ligt, wordt er dit jaar nog een knoop doorgehakt. ,,De besluitvorming moet zorgvuldig, maar ook snel."

Vrachtwagens

Quote

Een dure brug neerleggen en niet aansluiten, is natuurlijk geen oplossing

Maarten van Bemmel

Bianca Copier is allesbehalve enthousiast over een Gildenbrug tegenover haar hoekhuis op Barwoutswaarder. ,,Ik geloof er niet in dat dat de oplossing is." Daarnaast ziet ze ook praktische bezwaren. ,,Vrachtwagens kunnen elkaar nu al niet passeren in de bocht. Daar ben ik dagelijks getuige van."

Copier voelt meer voor een brug bij de waterzuiveringsinstallatie. ,,Daar hebben veel minder mensen er last van, maar dat hadden ze wel beter kunnen bedenken voordat een leegstaand huis daar werd verkocht en de burgemeesterswoning aan de overkant helemaal werd opgeknapt."

Overbuurman Maarten van Bemmel denkt dat een brug alleen zin heeft als er ook een westelijke randweg komt: ,,Een dure brug neerleggen en niet aansluiten, is natuurlijk geen oplossing."

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden