Volledig scherm
Riet Rietveld en Nicht Jacqueline Bos (links). © Peter Franken

Café De Dijketelg was de droom van Riet

en nu ik!Vorig jaar vierde De Dijketelg zijn 70-jarig bestaan. Vandaag is het weer groot feest in Papekop. Op de dag af is het 40 jaar geleden dat het eetcafé van Gert en Riet Rietveld de deuren opende. Zij namen toen een dorpskroeg over van de ouders van Riet. 

,,Ik ben een uitstervend ras'', zegt ze gekscherend. Precies veertig jaar geleden doopte de vader van Riet mascotte Dijketelgje met bier uit de tap. Na al die jaren wordt er weer op gedronken, zoals op de foto is te zien.

De naam De Dijketelg lag voor de hand: Riet (inmiddels 68 jaar, rechts op de foto) heet van haar achternaam Van Dijk. Zij is dus een telg van het geslacht Van Dijk. Voilà. Het Oudewaterse eetcafé in het buitengebied is inmiddels uitgegroeid tot een bedrijf, waar twintig man werken en waar veel mogelijk is. Net als bij haar moeder, voegt ze eraan toe.

Systeem

Heel bijzonder in het interieur van het eetcafé aan de Papekopperstraatweg zijn de twee biljarttafels. Die zakken via een heel ingenieus systeem letterlijk de grond in als ze niet nodig zijn. Een heel raar gezicht, voor wie dit voor het eerst ziet. ,,Dat systeem zat in een kerk in Utrecht. Dat hebben we in 1988 overgenomen.''

De Dijketelg is kroeg, restaurant, feesttent, slijterij en cateraar in een. Riet: ,,Ik zei altijd: een kroeg loopt maar vijf jaar. Hierna lopen de klanten weg. Dus je moet blijven vernieuwen.'' Het eetcafé is zes dagen in de week officieel pas om 10.00 uur open. ,,Maar als ik 's ochtend beneden ben, is de deur al open'', illustreert Riet de gastvrijheid. ,,Mijn stelregel is: je kijkt altijd de mensen aan die binnenkomen. Dat geeft ze het gevoel dat ze welkom zijn. Zo ben ik groot gebracht.''

Geen afscheid

Het café was de droom van Riet. Haar man Gert, die ruim zes jaar geleden op 65-jarige leeftijd overleed, sprong wel eens bij, maar had zijn eigen bedrijf. ,,Ik zei altijd: als Gert overlijdt, blijf ik hier niet alleen zitten.'' Wel dus. Ze kan geen afscheid nemen. Het café is haar thuis.

Riet heeft personeel dat haar jaren trouw is gebleven. Aan hen heeft ze veel steun. Nicht Jacqueline Bos (49, links op de foto) is al dertig jaar de rechterhand van de Papekopse.

In samenwerking met indebuurt Woerden