Carnavalsoptocht in Boskoop. Net als in Oudewater werd in Boskoop carnaval gevierd, maar in Boskoop is het aantal besmettingen met corona veel lager.
Volledig scherm
PREMIUM
Carnavalsoptocht in Boskoop. Net als in Oudewater werd in Boskoop carnaval gevierd, maar in Boskoop is het aantal besmettingen met corona veel lager. © Josh Walet

Carnaval boosdoener bij groot aantal besmettingen in Oudewater?

Is Oudewater het Brabant van het Groene Hart? In het westen van het land kent Oudewater het hoogste percentage coronabesmettingen. Net als Noord-Brabant heeft Oudewater een bruisend carnavalsleven. ,,Het is speculatief, maar de connectie met carnaval ging wel door m’n hoofd”, zegt waarnemend burgemeester Wim Groeneweg.

De GGD regio Utrecht heeft het relatief hoge aantal geregistreerde besmettingen in de gemeente Oudewater ook opgemerkt. ,,Het is niet mogelijk om een gefundeerde uitspraak te doen over de oorzaak ervan”, zegt een woordvoerder. ,,Het aantal geregistreerde besmettingen in een gemeente kan sterk afwijken van het aantal werkelijke besmettingen, omdat lang niet iedereen getest wordt. Hierdoor kan het relatief aantal besmettingen hoger lijken dan het in werkelijkheid is.” Volgens de cijfers heeft Oudewater 25 gemelde patiënten op de ruim 10.000 inwoners. Omgerekend naar een plaats met 100.000 inwoners, zouden er in Oudewater 244 zieken zijn te betreuren. 

In samenwerking met indebuurt Woerden