Volledig scherm
© ANP

Clubs in Woerden kunnen fluiten naar voordeeltje met ozb

Sportclubs, buurtverenigingen en scoutingclubs in Woerden kunnen vanaf 2020 geen financieel voordeel tegemoet zien van gemiddeld 1500 euro. Een lager tarief voor de onroerendezaakbelasting (ozb) voor hen komt er niet. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten.

De gemeente heeft de vrijheid om het ozb-tarief voor clubs en verenigingen met een zogeheten sociaal belang te belonen met een lager ozb-tarief, maar aan deze  mogelijkheid zitten volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nog wat haken en ogen. Het Woerdense college wil deze eerst opgehelderd hebben, voordat het besluit het financiële voordeeltje uit te keren.

,,Omdat de risico’s niet goed te overzien zijn, adviseert de VNG te wachten met het toepassen van tariefdifferentiatie tot de gewenste duidelijkheid er is. De vele vragen en rechtsonzekerheid (te denken valt aan het gelijkheidsbeginsel) die deze wetswijziging oproepen voor de gemeentelijke uitvoeringspraktijk zullen niet op korte termijn beantwoord worden door het Ministerie. Er is naar alle waarschijnlijkheid nog een wetswijziging nodig om een einde te maken aan de onduidelijkheid. Een wetswijzigingstraject duurt ongeveer twee jaar. We adviseren dan ook om het advies van de VNG op te volgen en te wachten tot er een nieuwe wet is die meer duidelijkheid moet geven”, menen burgemeester en wethouders.

In samenwerking met indebuurt Woerden