Volledig scherm
Kiki Schippers, HEMA. © Rianne den Balvert/ANP (fotobewerking AD)

De caissière is bang voor verliezen van baan, maar biedt wel de zelfscanner aan

ColumnZoals u weet kom ik graag in de Hema. En omdat ik nog geen kerstballen had in de vorm van frietzak of een teenslipper moest ik er weer eens zijn.

Ik worstelde me door diverse koddige kersttruien heen op weg naar de roltrap achterin, waar de Jip en Janneke-champagne al klaar stond voor het nieuwe jaar. Wist u dat Woerden jarenlang het predicaat ‘roltrapvrije gemeente’ op een bord langs de Europabaan had staan? Die tijd is nu voorbij. Ook Woerden is hoog opgestoten in de vaart der volkeren. 

Boven weerstond ik de verleiding toe te geven aan een kop koffie met uitzicht op de nieuwe ijsbaan en eenmaal bij de kassa riep de caissière plots: ‘U kunt ook hiernaast de zelfscanner gebruiken’.

Dat ze mij niet tutoyeerde, hoewel ik al jaren de meest onzinnige artikelen bij haar afrekende waardoor ze meer van mij en mijn voorkeuren weet dan mijn bloedeigen moeder, schokte me. 

Met en zonder

Om toch nog een band op te bouwen, weigerde ik beleefd. ‘Nee, daar houd ik niet van’ loog ik, want sinds de zelfscanner in de Albert Heijn verschenen was, vond ik niets heerlijker dan schaamteloos mijn boodschappen afrekenen, zonder die afkeurende blik van de kassamedewerker bij ieder eenpersoonsgerecht of flesje advocaat. 

‘Misschien krijg je straks winkels mét en zonder service’, fantaseerde ik hardop. ‘Zoals die Albert Heijn in Zaandam zonder personeel.’

‘Dat kan niet’, zei ze resoluut. ‘Er zijn altijd mensen nodig. Geen Hema-pas en een klein zakje?’ 

Ze herkende me dus wel. Zorgvuldig rolde ze het glazen frietzakje in grijs papier en ineens keek ze somber op. ‘Maar als het zo doorgaat zullen ze mensen als ik straks niet meer nodig hebben. Dan staan we allemaal op straat.’

‘Nee toch?' sputterde ik machteloos tegen. ‘Zo’n vaart zal het niet lopen...’ 

‘Dankjewel voor de aankoop, en tot de volgende keer.’

Op de roltrap naar beneden was ik er niet meer zo zeker van.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden