Volledig scherm
PREMIUM
Jacqueline van Triest van Snackbar De Haven maakt een frikadel speciaal. © Merel Klijzing

De frietkraam is nog steeds vet in het Groene Hart: ‘Het slap geouwehoer is gratis’

In twintig jaar tijd verdween meer dan de helft van de frietkramen in ons land. Maar hoe zit het in het Groene Hart? Volgens frietexpert Ubel Zuiderveld hebben grote steden een groter aanbod van andere ‘foodconcepten’. Terwijl in de binnensteden van Den Haag en Rotterdam de traditionele cafetaria’s grotendeels verdwenen zijn, zie je volgens hem dit soort  bedrijven in de kleinere gemeenten nog volop. Hieronder drie exploitanten uit deze regio over hun snackbar.

Jacqueline van Triest, eigenaresse Snackbar De Haven in Alphen

Quote

Wij verkopen de standaard snacks, geen gek gedoe

Taco Zuur, eigenaar Cafetaria De Ballon in Gouda

Jacqueline van Triest, eigenaresse van de snackbar vertelt over de keet die zij nu twee jaar beheert met haar partner. ,,Ik weet eigenlijk niet of je het nog een snackbar kunt noemen. Het is een soort mix tussen een koffietent en een snackbar.”

Overdag drinkt de vaste kliek, een vijftal oudere mannen, vaak koffie met elkaar. ,,Dat is waar we voor staan bij De Haven. ‘Het slap geouwehoer is gratis’, zeg ik altijd.” Dat is goed te zien in de snackbar. Een vaste klant legt wat geld neer voor zijn koffie en vertrekt met een vriendelijke groet. ,,Nog een karnemelk alsjeblieft, Jacq!”, hoor je van een klant die rustig zijn krantje leest.

Jammer

,,Er is niets zo Hollands als een friettent. Iedereen zal z’n patatje blijven eten, alleen de manier waarop gaat veranderen. Dat vind ik zo jammer.” Van Triest heeft er expres voor gekozen niet te bezorgen. ,,Op het moment hebben we die capaciteit niet en als je iets doet, moet je het goed doen. Sowieso willen we onze kwaliteit behouden. We willen geen slappe patat leveren.” Gezelligheid en sociaal contact zijn ook belangrijke redenen voor Van Triest om niet te bezorgen. ,,Dan komen de mensen tenminste nog eens langs en kunnen ze weer als vanouds een praatje maken.”

En wat maakt De Haven dan zo speciaal? ,,Het is makkelijk hier. Mijn man heeft vaak spontane ideeën en besluit dan ineens een biefstukavond te organiseren.” Verder worden de zelfgemaakte producten heel erg gewaardeerd. ,,De stoofvlees en hete kip vinden de klanten heel lekker. En de verse soepen. We begonnen ooit met een pan van 22 liter erwtensoep per week en dat is inmiddels opgelopen tot 88 liter per week.”

In samenwerking met indebuurt Woerden