Volledig scherm
Familie Radovanovic in hun nieuwe Joegoslavisch resstaurant Banja © Rianne van Balvert

'De Joegoslaaf' is terug in het centrum van Woerden

Op een steenworp afstand van waar het 32 jaar geleden begon, opende de familie Radovanovic donderdag hun nieuwe restaurant Banja. Hiermee is 'De Joegoslaaf' na tien jaar afwezigheid terug in het centrum van Woerden.

Quote

Door goed en veel vlees te serveren, trokken we veel vaste gasten

Marija, dochter van Rade Radovanovic

Het was in de Kazernestraat waar Rade en Nel Radovanovic in 1984 hun Joegoslavisch restaurant Istra openden. ,,Eigenlijk had mijn vader een andere naam bedacht", weet oudste dochter Linda (41). ,,Maar in de kelder lag nog reclamemateriaal van een Joegoslavisch restaurant dat al failliet was voor het opende dus toen heeft mijn vader die naam aangehouden."

Anderhalf jaar na de opening verhuisde Istra naar de Wilhelminaweg waar de familie Radovanovic twintig topjaren beleefde. ,,Mijn ouders hebben het daar altijd heel druk gehad", weet jongste dochter Marija (31). ,,Door goed en veel vlees te serveren, trokken we veel vaste gasten."

Aan het succes kwam in 2006 abrupt een eind toen Rade ongeneeslijk ziek bleek. Marija: ,,Mijn ouders besloten te stoppen, zodat ze nog konden genieten van de tijd samen." Daar kwam weinig van, want twee maanden na sluiting overleed Rade op 56-jarige leeftijd.

Een moeilijke tijd brak aan voor de familie, maar vier jaar later besloot moeder Nel toch weer een restaurant te openen. Het werd Istra Anders in de Hazelaarstraat. ,,Anders omdat het op een andere plek was, maar ook omdat het heel anders was zo zonder mijn vader erbij", vertelt Marija.

Quote

Ik denk dat mijn vader trots zou zijn geweest

Marija, dochter van Rade Radovanovic

Terug
Na zes jaar besloot de familie terug te gaan naar het centrum. Marija: ,,Dat wilden we graag, net als een terras en erboven wonen."

De familie Radovanovic vond dit allemaal in het pand aan de Havenstraat waar tot april Het Geheim van Woerden zat. Na twee maanden hard klussen is Banja sinds gisteren in bedrijf. Marija doet de bediening, haar man Mo staat in de keuken en moeder Nel doet beide.

Naast vertrouwde gerechten als 'Het zwaard van Istra', waarbij alleen nog op verzoek de lichten uitgaan en de muziek aan, staan er ook veel nieuwe gerechten op de kaart. ,,Meer mediterraanse invloeden, maar we hebben nu ook gebak en lunch", vertelt Marija.

Fotowand
Vanaf een fotowand vol met oude familieportretten en kiekjes uit de vorige restaurants, kijkt vader Rade toch een beetje mee in de zaak. ,,Hij is er eerder tussenuit gepiept dan was bedacht", zegt Marija zichtbaar geëmotioneerd. ,,Maar ik denk wel dat hij trots zou zijn geweest."

In samenwerking met indebuurt Woerden