Volledig scherm
Het kanon wordt geladen voor een demonstratie in fort Waverveen. In werkelijkheid is er nooit gevochten en geschoten. © Ricardo Smit

De kanonnen bulderen op eenmalig geopend fort Waverveen

Waar het fort Waver-Amstel in Waverveen normaliter voor het publiek gesloten is, opende het zaterdag zijn deuren. Tijdens de Nationale Archeologiedagen stond het fort in het teken van middeleeuwse ambachten. Bezoekers kregen demonstraties zwaardvechten, pottenbakken en weven. Daarnaast ontvingen zij een rondleiding over het fort en het fortterrein.

Quote

Dit fort is natuurlijk altijd gesloten, maar nog zo intact. Ik vond het prachtig om hier eens rond te kijken

Joris Knepper, Deelnemer aan rondleiding

Boem! Uit een van de kanonnen langs het fortterrein klinkt een enorme knal. De bezoekers die - ondanks het miezerige weer - naar het fort Waver - Amstel zijn gekomen, schrikken op. ,,Wat een knal” klinkt het. ,,Daar zullen de omwonenden niet zo blij mee zijn.”

Wie het fortterrein op wandelt, stuit als eerst op een groep zwaardvechters. Zij zijn actief bij de vereniging Zwaard en Boog; een vereniging die het Europees-middeleeuws zwaardvechten en boogschieten beoefent. ,,Wij vinden het leuk om de middeleeuwse strijdkunsten zo historisch correct mogelijk te beoefenen en te demonstreren” legt een van hen uit terwijl twee anderen een schijngevecht uitvoeren. De middeleeuwse ridder is volledig authentiek gekleed en laat het publiek helmen, handschoenen en andere beschermingsmiddelen voelen en passen. ,,Zo proberen wij een stuk historisch erfgoed levend te houden en over te dragen.”

Even verderop verzamelen de deelnemers zich voor de rondleiding door het fort, waar 275 soldaten leefden. Echt geschoten en gevochten is er nooit. ,,De rondleiding is echt de moeite waard”, vindt Joris Kneppers, die eerder op de middag de rondleiding volgde. ,,Dit fort is natuurlijk altijd gesloten, maar nog zo intact. Ik vond het prachtig om hier eens rond te kijken. Je ziet het normaliter alleen maar vanaf de weg, maar dan heb je geen idee wat voor moois hier achter het hek verscholen ligt."

Diezelfde reactie heeft Dirk van Oosten. Hij woont niet ver van het fort af. ,,Ik woon hier al 45 jaar”, zegt hij. ,,Maar ik ben hier nog nooit geweest. Ik wist ook niet dat je hiervandaan zo ver kunt kijken. En dan is het nu nog een grijze en regenachtige dag. Kun je nagaan hoe het uitzicht moet zijn op een mooie dag.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden