Volledig scherm
PREMIUM
Woerden - Slagersechtpaar Ed en Gineke van Kesteren is al druk bezig met de bereiding van 1000 liter erwtensoep voor de Koeiemart. © Marnix Schmidt

De Koeiemart in Woerden is nationaal cultureel erfgoed: een lesje Koeiemart voor beginners

Rondlopen tussen de koeien-poep, voetje voor voetje langs kraampjes schuifelen en erwten-soep eten waar je nog twee dagen dorst van hebt. Getogen en goed ingeburgerde Woerdenaren kijken ieder jaar weer uit naar deze traditie, maar veel buitenstaanders snappen weinig van Koeiemart. Wat is er zo bijzonder aan dat het tienduizenden bezoekers trekt en sinds 2017 zelfs nationaal cultureel erfgoed is? En waarom eet heel de stad snert? Een lesje Koeiemart voor beginners.

ERWTENSOEP

Het is echt waar: vlak voor de Koeiemart ruikt het in Woerden naar erwtensoep. Of snert, zoals de meeste Woerdenaren zeggen. Maar wat heeft de dikke winterse soep met Koeiemart te maken? “Het is eigenlijk ontstaan uit armoede”, weet Gineke van Kesteren van de gelijknamige keurslagerij. “Vroeger hadden mensen allemaal hun eigen huisslachting en al het vlees moest vervolgens op. De oren, poten en staart van een varken kun je prima gebruiken voor erwtensoep, balkenbrij en zure zult. De bouillon voor de soep kon je vooraf maken en met de Koeiemart zelf stond de pan snert de hele dag op, zodat iedereen kon aanschuiven voor een warme kom soep. Het was een makkelijke en goedkope maaltijd waar hele families van aten.”

In samenwerking met indebuurt Woerden