Volledig scherm
Columnist Kiki Schippers © Rianne den Balvert

‘De rebellen onder de Woerdenaren herkent u voortaan aan hun illegaal wapperende lakens’

Een van de regels van het theater is dat de realiteit vaak ongeloofwaardiger is dan de verhalen die je zelf verzint. Ik las een prachtig stuk over bewoners van de Prins Hendrikkade. Samen met bewoners van de Prinses Beatrixstraat gebruiken zij sinds jaar en dag een openbare waslijn langs de singel om hun was aan te drogen. De gezinnen wisselen elkaar af met hun natte spijkerbroeken en hebben ook buiten de wasverdeling om onderling goed contact met elkaar.

Die gedeelde waslijn is nu verleden tijd. Na een anonieme klacht kwamen twee boa’s van de gemeente Woerden langs om de buurtlijn op te doeken. Volgens de algemene plaatselijke verordening is de waslijn namelijk illegaal. We hebben het hier niet over een wietplantage, een autobrand of het kraken van de Margrietschool in wintertijd, we hebben het hier over een waslijn. Wie zou de klacht hebben ingediend? Ik lees heus ook wel die complottheorieën waarin de bewoners van het defensie-eiland weer de zwarte piet krijgen toegespeeld.

Ze zouden niet alleen geklaagd hebben over de kerkklok en de waslijn, maar ook over maaltijdscooters en de kastanjes op het exercitieterrein. Maar misschien moeten we het absurde niet uitsluiten. In een ouderwetse klucht zou het na een paar bedrijven en veel getuf aan een houten pijp een van de buren zelf blijken te zijn, die (ooooh) een burenruzie of (aaaaah) een ongewenste affaire op deze manier probeert af te straffen. Had buurman Prins H. in augustus niet het laatste stuk vlees van de barbecue opgegeten? En zat er geen lipstick aan de binnenkant van dat boordje? Wellicht is bij buurvrouw Prinses B. de wasmachine kapot, en zijn de remsporen na de wasbeurt nog steeds duidelijk te zien vanaf de overkant van de singel.

Hoe dan ook, na tientallen jaren van vredige traditie valt het doek van de waslijn dankzij een anonieme zeurpiet. De rebellen onder de Woerdenaren herkent u voortaan aan hun illegaal wapperende lakens, als dappere vrijheidsbanieren in de wind.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden