Volledig scherm
Meester Matthijs Jansen van basisschool De Brug maakt filmpjes van zijn leerlingen die een spelles krijgen en deelt deze via de sociale media. © Marnix Schmidt

De Spelles van meester Matthijs uit Woerden is een hit op internet

VideoAlle leerlingen mee laten doen met gym. Dat is het doel van meester Matthijs Jansen. Zijn gefilmde spellessen zijn een hit op internet.

Matthijs Jansen (33) bedacht vorig schooljaar het concept van De Spelles. ,,Ik merkte tijdens gym dat bij ouderwetse spellen als trefbal vaak maar tien procent van de leerlingen echt aan het gymmen is en dan vaak alleen de goede", vertelt de leerkracht van basisschool De Brug in Nieuwerbrug. ,,De rest staat er een beetje voor spek en bonen bij."

Jansen ontwikkelde daarom een concept voor de gymles waarbij iedereen mee moet doen en ook kan meedoen. ,,Het zijn zelfbedachte, vaak simpele, spelletjes waarbij leerlingen moeten bewegen, samenwerken en vaak ook nadenken." De ideeën voor de spellen, waarbij het vaak draait om snelheid en behendigheid, bedenkt de meester zelf. ,,Bijvoorbeeld gebaseerd op een bestaand spel, zoals Mastermind of Vier op een Rij, maar laatst heb ik naar aanleiding van de geschiedenisles een hunebedestafette bedacht."

Volgers

Zeven maanden geleden filmde Jansen een van de spellen en plaatste het op een eigen Facebookpagina. Inmiddels heeft de pagina meer dan 46.000 volgers. ,,Aan het begin van het schooljaar ging het opeens heel hard", vertelt de Woerdenaar. ,,Zo is het filmpje van Mastermind al 3,3 miljoen keer bekeken. Daar zijn zelfs mensen uit Frankrijk, Scandinavië en Amerika bij."

De meester hoopt collega's te inspireren. ,,Zeker in een tijd waarin vakdocenten gym vaak wegbezuinigd zijn en leerkrachten het druk hebben, is De Spelles heel bruikbaar", denkt Jansen. ,,Laatst stuurde een juf mij: 'zelfs voor iemand die tegen haar zin gym geeft, is dit te doen'."

Niet alleen collega's reageren enthousiast op De Spelles, maar ook zijn groep 5 is dol op de spelletjes. ,,Het is leuk om te zien wat het met de kinderen doet. Ze zijn bloedfanatiek en hebben allemaal zin om naar de gymles te gaan. Voorheen was dat voor sommige minder sportieve kinderen meer 'een moetje'."

Elke week bedenkt Jansen weer een nieuwe Spelles. ,,Soms denk ik weleens dat ik de bodem van mijn ideeën heb bereikt, maar dan zie ik mijn dochters met een bal bezig en dan heb ik meteen weer tig ideeën."

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Woerden