Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

De ‘verstening’ is in deze plaats van het Groene Hart het meest gestegen

kaartjeIn 20 jaar tijd is Woerden met een kwart voller geworden met huizen, bedrijfsterreinen en wegen. Die gemeente is daarmee koploper in het Groene Hart.

De stijging van de ‘verstening’ van de grond tussen 1996 en 2015 is hier 24 procent. Dat is nipt meer dan de 22 procent die Alphen noteert. In beide gemeenten gaat het vooral om een toeneming van bedrijfsgronden. 

Respectievelijk 37 en 33 procent van de nieuwe bebouwing in die 20 jaar was voor ondernemers. Ook in Bodegraven-Reeuwijk (totale stijging 13 procent) profiteerden met eveneens 33 procent vooral ondernemers.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS die door databureau LocalFocus zijn uitgesplitst. De verstening in die twee gemeenten is opvallend. In alle overige tien gemeenten in de regio was het beduidend lager, met in die groep Montfoort (14 procent) als koploper. Hekkensluiter is Gouda met twee procent.

Als het gaat om wegen, noteren vooral Alphen (26 procent), Kaag en Braassem (27 procent) en De Ronde Venen (24 procent) meer asfalt in de periode 1996 – 2015.

Klik hier onder op de kaartjes van Zuid-Holland en Utrecht voor de cijfers per gemeente:

In samenwerking met indebuurt Woerden