Wethouder Kiki Hagen geeft een gastles aan schoolkinderen.
Volledig scherm
Wethouder Kiki Hagen geeft een gastles aan schoolkinderen. © Rianne den Balvert

‘Democratische vernieuwing’ in De Ronde Venen: deskundige inwoners gezocht om jury te vormen

Deskundige inwoners van De Ronde Venen gaan het gemeentebestuur adviseren bij belangrijke besluiten. Deze zogeheten inwonersjury bestaat uit een groep willekeurig geselecteerde inwoners. Een eerste klus heeft die jury al: meedenken over de lokale energievoorziening.

Uit het opkomstpercentage bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in De Ronde Venen blijkt al, zegt wethouder Kiki Hagen, dat de betrokkenheid van inwoners bij het gemeentelijk bestuur groot is. Er was toen een opkomst van 60 procent. 

,,De jury steunt de gemeenteraad. De raad kan complexe vraagstukken voorleggen aan die inwoners die er in hun dagelijks leven veel mee te maken krijgen. Het geeft verschillende inzichten in ingewikkelde dossiers. De steeds wisselende samenstelling van deze jury’s zijn een verrijking. Democratische vernieuwing in De Ronde Venen.”

Op verzoek van de raad verdiept een inwonersjury zich in een specifiek onderwerp, al dan niet met behulp van experts. Ze gaan vervolgens met elkaar in overleg en komen dan met een advies. Het is overigens aan de gemeenteraad of zij de jury wil inzetten voor het warmte en energievraagstuk. 

,,Het is een complex onderwerp met grote impact voor alle inwoners”, zegt wethouder Hagen.

In samenwerking met indebuurt Woerden