Volledig scherm
Walter Spruit kookt morgen op vijftig meter hoogte bij het evenement Dinner in the Sky van restaurant Bij Petrus. © Rianne den Balvert

Deze chef-kok kookt op grote hoogte tijdens Dinner in the Sky Woerden

Chef-kok Walter Spruit werkt morgen vanuit een wel heel bijzondere ‘keuken’. De Alphenaar kookt op vijftig meter hoogte bij Dinner in the Sky in Woerden. Gezekerd gaat Spruit twaalf keer omhoog om de gasten van restaurant Bij Petrus culinair in de watten te leggen.

Als freelance kok heeft Spruit (44) wel vaker op bijzondere plekken gewerkt. ,,Op de middenstip van de Arena of bij bekende Nederlanders thuis.” 

Maar koken op een platform dat vijftig meter de lucht in wordt gehesen en waar hij weinig middelen en ruimte heeft, vindt zelfs hij een uitdaging. ,,Het koksvak is sowieso wel iets meer rock-’n-roll dan een kantoorbaan, maar dit is wel echt een buitencategorie.”

Voorbereiding

Quote

Als je iets bent vergeten mee omhoog te nemen, dan ben je het vergeten

Walter Spruit

Volgens Spruit is de voorbereiding ontzettend belangrijk. ,,Boven in de lucht heb je geen enkele escape of reddingsmogelijkheid. Als je iets bent vergeten mee omhoog te nemen, dan ben je het vergeten.”

Daarom wordt er al de hele week nagedacht over de logistiek. ,,Bijvoorbeeld hoe we alles verpakken en hoe de pannen en spuitzakjes iedere vlucht weer mee omhoog moeten”, legt Spruit uit.

Daarnaast heeft hij hoogte-proof gerechten bedacht. ,,Het moet aansluiten bij restaurant Bij Petrus, maar het moet ook praktisch haalbaar zijn. Bloemetjes en blaadjes sla uit eigen tuin zijn leuk, maar waaien daarboven van je bord.”

De gasten gaan onder andere lunchen, borrelen en dineren op hoogte. ,,Voor de lunch en het diner heb ik een mooi stukje tonijn uitgekozen”, vertelt Spruit enthousiast. ,,Hoewel het bij dit evenement vooral om de beleving gaat, moet het eten ook de verwachtingen overtreffen. Dat roept wel een bepaalde verplichting op.”

Vastgesnoerd

Spruit staat straks in het midden van het platform te koken. ,,Ik heb een buis boven me waar ik aan vastgesnoerd zit. Links en rechts heb ik ongeveer twee vierkante meter werktafel. We hebben elektriciteit daarboven, dus ik beschik over een ingebouwde oven en wat inductie.”

Om de chef-kok heen zitten 22 gasten. ,,Ze kijken natuurlijk op je vingers dus ook dat is anders dan normaal.” Spruit zegt de gasten aan het werk te gaan zetten. ,,Ik heb hun hulp nodig bij het uitserveren van de borden, want ik kan niet overal bij.”

Hoogtevrees heeft hij niet. ,,Ik ben eerder dit jaar in Rotterdam mee geweest met Dinner in the Sky en dat was een geweldige ervaring. Ik had nergens last van. Maar je weet natuurlijk niet hoe het is als je twaalf keer op een dag naar boven gaat. Ik hoop dat het niet te hard waait en wil goed blijven drinken. Ach, en verder heb ik ook weinig tijd om erover na te denken, verwacht ik.”

Tussen 10.30 uur en middernacht worden er twaalf ‘vluchten’ gemaakt die tussen de 30 en 45 minuten duren. Voor Spruit betekent dat ook nog eens dat hij moet werken onder een behoorlijke tijdsdruk. ,,Ik hou ervan om een sfeervolle maaltijd in hoog tempo te beleven. Dat gerechten eigenlijk één hapje te weinig zijn, waardoor je alweer zin hebt in het volgende als het op is. Op die manier kakt het ook nooit in. En je moet ook niet te lang boven hangen. Op een gegeven moment heb je het wel gezien.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden