Volledig scherm
Nora (uiterst rechts) en Vito hebben (links) beiden brons behaald. Jacobus Petersen (UCG) heeft zilver behaald en Brecht Reintsema (Twickel College) heeft goud behaald op de iGeo in Hong Kong. © Frans Westerveen

Deze twee slimme aardrijkskundeleerlingen uit het Groene Hart kregen een bronzen plak in Hong Kong: ‘Supergaaf’

Dat ze überhaupt naar Hong Kong mochten, was al een droom voor zowel de Woerdense Nora Schreuder (16) en Vito Tillart (18) uit Mijdrecht. Zij maakten een aardrijkskundetoets zó goed, dat ze 7000 Nederlanders wegspeelden en daarmee ons land mochten vertegenwoordigen op de International Geographic Olympiad (iGeo) in de Chinese wereldstad. Daar hebben ze nu ook nog eens de bronzen plak kunnen veroveren.

De iGeo werd voor de zestiende keer gehouden. De allerbeste leerlingen van over de hele wereld krijgen hier de kans om te laten zien hoe goed ze in aardrijkskunde zijn, en hoe ze relevante thema’s op dat gebied analyseren en presenteren. Het thema was sustainability and smart cities

Het Nederlandse team heeft zich als tiende op de wereldrankingslijst geplaatst dit jaar, met medailles dus voor alle vier de deelnemers.

Quote

Ik ben 75ste van de wereld geworden, Vito 68ste

Nora Schreuder (16)

,,Ik ben 75ste van de wereld geworden, Vito 68ste”, vertelt Nora trots. ,,Een zesde krijgt goud, twee zesde krijgt zilver en drie zesde krijgt brons. We zijn eigenlijk net buiten de zilveren medaille gevallen”, vult Vito aan, die het moest opnemen tegen in totaal 166 spelers vanuit de hele wereld. De twee andere Nederlandse deelnemers behaalden zilver en goud. 

De twee zitten zonder ouders aan de andere kant van de wereld, maar toch is contact leggen geen probleem. Nora: ,,Het is heel grappig. Ik heb opeens gesprekken met meiden uit Brazilië en Mongolië. Normaal kom je natuurlijk nooit met hen in contact.”

Ook Vito maakt vrienden, al voelt hij zich toch het meest thuis tussen de Belgen. ,,Daar valt makkelijker mee te communiceren, omdat je gewoon Nederlands kan praten”, zegt hij lachend. ,,Maar met het ontbijt zat ik naast iemand uit Taiwan, ook heel leuk.”

Shenzhen

Het feest voor studiebollen uit het Groene Hart zit er echter nog niet op. Vandaag vertrekken zij vanaf Hong Kong naar de stad Shenzhen om een week op excursie te gaan. ,,Daar hebben we natuurlijk heel veel zin in. Supergaaf is het allemaal”, zegt de Woerdense, die net als Vito zonder haar ouders in het verre China zit. 

,,Daarom heeft een begeleider vanochtend een livestream op Facebook opgezet. Vanwege het tijdverschil moesten onze ouders 4.00 uur hun bed uit.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden