Volledig scherm
Voormalig wethouder Margot Stolk heeft nog geen beroep gedaan op de wachtgeldregeling. © Gemeente Woerden

Dik 2,5 ton wachtgeld voor oud-bestuurders Woerden

Woerden heeft vorig jaar dik 2,5 ton aan wachtgeld betaald aan vier oud-bestuurders. Hierbij zit nog niet de uitkering voor oud-wethouder Margot Stolk.

Stolk vertrok eind vorig jaar en heeft nog geen beroep gedaan op de wachtgeldregeling, aldus de gemeente.

Afgesproken

In 2016 was de gemeente nog iets minder dan 350.000 euro kwijt aan wachtgeld, aldus de gegevens van de gemeente. Toen werd dit bedrag ook verdeeld over vier ex-bestuurders. Aan welke oud-wethouders de gemeente vorig jaar elke maand trouw een bedrag heeft overgemaakt, wil een woordvoerder niet zeggen. ,,Dat hebben we zo afgesproken.’’

Vermoedelijk gaat het om onder meer de oud-wethouders Martin Schreurs (VVD), Bob Duindam (D66) en Cor van Tuyl (CU/SGP). De laatste was najaar 2014 de eerste die aftrad in deze voor Woerden zeer woelige raadsperiode. Hij wilde van geen boete weten toen een kledingwinkel tegen de regels in op zondag de deuren opende.

Van Tuijl werd opgevolgd door Tymon de Weger. Hij moest op zijn beurt begin vorig jaar ook vanwege de zondagsopenstelling weer het veld ruimen en was daarna tijdelijk wethouder in gemeente Stichtse Vecht. Voordat De Weger naar Woerden kwam, was hij onder meer nog wethouder in Utrecht.

Beschuldigingen

Quote

We zeggen niet om wie het gaat. Dat hebben we zo afgespro­ken

Gemeentewoordvoerder

Bob Duindam (D66) volgde Van Tuijl in december 2015 op. Hij trad af na beschuldigingen over zijn relatie met een ict-bedrijf. Hij is momenteel wethouder in Oudewater. In september 2016 verliet Martin Schreurs (VVD) om gezondheidsredenen het dagelijks bestuur van Woerden. Hij heeft geen behoefte om met AD Groene Hart te praten over de periode na zijn wethouderschap, laat hij telefonisch weten.

Twee van de vier wachtgeldregelingen lopen rond de komende jaarwisseling af. De twee andere respectievelijk in 2020 en 2021. De periode waarop een ex-wethouder recht heeft op wachtgeld, is afhankelijk van de duur van het wethouderschap. Wanneer een voormalige bestuurder een baan heeft gevonden, wordt zijn nieuwe inkomen van het wachtgeld afgetrokken.

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Woerden