Volledig scherm
Pretfabriek, Cattenbroek, Woerden. Illustratie Frans Voorhout, Centrum Architecten © RV

Dik twee jaar wachten om te recreëren aan Cattenbroekerplas Woerden

Het duurt minstens twee jaar voor recreëren bij plas Cattenbroek in Woerden een feit is. Niet alleen de Pretfabriek wijkt af van het zwaarbevochten bestemmingsplan.

Het speelparadijs met restaurant is vier keer zo groot gedacht dan de 700 vierkante meter uit het twee jaar oude bestemmingsplan. En voor de watersportvereniging is een toegangsweg nodig voor auto’s. In het bestemmingsplan is nu niet meer mogelijk dan een fietspad.

Raad van State

,,We hebben de initiatiefnemers nadrukkelijk gewaarschuwd’’, zegt de gemeentelijke projectleider van het plassenplan, Richard Beumers. ,,Het huidige bestemmingsplan is pas na een lange procedure, tot en met de Raad van State, goedgekeurd. Dus weet dat de buurt niet zonder meer akkoord gaat.’’

Quote

Voor de watersport­ver­e­ni­ging die er ook naar toe gaat, is een au­to-ontslui­ting via de Zeeweg nodig.

Richard Beumers (projectleider)

Het fietspad is een probleem, zegt Beumers. ,,Voor de watersportvereniging die er ook naar toe gaat, is een auto-ontsluiting via de Zeeweg nodig. Maar je wilt niet dat mensen die naar het bestaande hondenstrandje gaan, hier ook gaan rijden’’, zei hij gisteravond op een informatieavond voor de gemeenteraad.

Evenementen

Elias Bom, de fractievoorzitter van Sterk Woerden, is iets optimistischer. ,,Bij de Raad van State ging het vooral om de vrees voor overlast door evenementen.’’ En daar, zegt initiatiefneemster Marijn van Amstel Okkerman, hoeft de buurt niet bang voor te zijn. ,,Ik ben zeker niet van plan meer evenementen naar de plas te halen dan het bestemmingsplan toelaat.’’ Toch kost het plan, rekent Beumers voor, twee tot tweeënhalf jaar voor het af is.

Het plan voorziet naast een strand en speelgelegenheid, in een gebouw met horeca, De Pretfabriek en een trampolinehal. Dat het groter en hoger is dan het bestemmingsplan toestaat is nodig, zeggen de initiatiefnemers, om de investering terug te verdienen.

Quote

Ik ben zeker niet van plan meer evenemen­ten naar de plas te halen dan het bestem­mings­plan toelaat.

Marijn van Amstel Okkerman (initiatiefneemster)

In samenwerking met indebuurt Woerden