Volledig scherm
Verwijderen kroosvaren. © Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden

Dikke laag kroos is ramp voor water, maar verwijderen is zo makkelijk nog niet

De grote kroosvaren woekert in de sloten van het Groene Hart. Een dikke op broccoli lijkende laag verstikt het water waardoor vissen en waterplanten doodgaan. Het waterschap en hengelsportverenigingen zijn er druk mee.

De exotische kroosvaren, een uit Amerika afkomstige soort kroos die ook wel azolla wordt genoemd, heeft in korte tijd de kanalen en sloten bedekt.

De woekerplant bezorgt hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en hengelsportverenigingen hoofdpijn. Volgens het waterschap is het de grootste uitbraak van azolla in vijf jaar.

Door de dikke laag groen kan er geen licht meer in het water komen en dat zorgt voor een sterke daling van het zuurstofgehalte in het water. Waterplanten en -dieren kunnen hierdoor dood gaan en het water kan gaan stinken. Ook het afsterven van azolla later in de zomer kan voor zuurstoftekort en stankproblemen zorgen.

Lastige klus

Het waterschap doet er alles aan om het oprukkende kroos te bestrijden. Zo worden de sloten doorgespoeld met zuurstofrijk water. Als dat onvoldoende effect heeft, wordt het kroos verwijderd.

Dat is overigens een lastige klus. Door het water te laten stromen, wordt het kroos verplaatst, maar met grote kroosvaren is dat lang niet altijd mogelijk omdat het kroos in een dikke aaneengesloten laag op het water ligt en de plantjes makkelijk in elkaar haken. Het water stroomt dan onder het kroosdek door, terwijl dat zelf gewoon blijft liggen.

Problemen met kroos komen vaker voor in het veenweidegebied. Dit komt onder andere omdat het water relatief voedselrijk is.

Gelukkig komt de grote kroosvaren niet jaarlijks in zulke hoeveelheden voor. De laatste keer was in 2014. Toen waren er vooral problemen in de Lopikerwaard en de Krimpenerwaard. Het is lastig een precieze oorzaak aan te wijzen waardoor de grote kroosvaren het ene jaar explosief voorkomt en het volgende jaar nagenoeg niet.

Voor het eerst

,,Deze enorme hoeveelheid zie ik nu voor het eerst hier in Bodegraven'', zegt Tim van Hamersveld. Hij is van de Bodegraafse Hengelsportvereniging (BHSV). Hij heeft gisteravond met een aantal clubleden het water bij de straat Vromade in Bodegraven ontdaan van het woekerkroos.

De hengelsporters hadden op deze plek al een aantal dode vissen aangetroffen. ,,Het is gekkenwerk natuurlijk'', verzucht Van Hamersveld: ,,Aan de ene kant zetten wij onze vis uit en onderhouden het water, terwijl aan de andere kant het leven onder water wordt verstikt door dit kroos. Daarom zijn wij aan de slag gegaan.'' Hij hoopt dat ook de gemeente Bodegraven-Reeuwijk straks komt helpen.

In samenwerking met indebuurt Woerden