Het kunstwerk De Goede Herder in de muur van nu verlaten Eden Haëzerschool aan de Mijzijde in Kamerik
Volledig scherm
Het kunstwerk De Goede Herder in de muur van nu verlaten Eden Haëzerschool aan de Mijzijde in Kamerik © Alex de Kuiper

Dit gebeurt er met kunstwerk uit oude schoolmuur Eben-Haëzerschool in Kamerik

Het mozaïek ‘De Goede Herder’ op de gevel van de voormalige Eben-Haëzerschool in Kamerik verhuist binnenkort naar het nieuwe scholencluster aan de Overstek. Restaurateur Arno van Sabben heeft het mozaïek uitgezaagd. Na reparatie krijgt het werk in overleg met het schoolbestuur een plek bij de nieuwbouw van de Eben-Haëzerschool.

Restaurateur Van Sabben heeft het kunstwerk in stukken uit de gevel gehaald. In zijn atelier in Oud-Beijerland zet hij het weer in elkaar op een manier dat niet zichtbaar is dat het in stukken uit de muur is gekomen. Als het klaar is komt het in een geheel naar Kamerik terug.

Sloophamer

Bij de voorbereiding van de nieuwbouw van het scholencluster (de Eben Haëzerschool deelt het gebouw met De Wijde Blik) was het vooruitzicht voor het kunstwerk niet rooskleurig. Gedacht werd dat het te duur zou zijn om het te redden van de sloophamer. Maar na contact met Stichting Heemschut bleek dat er mogelijkheden waren om het kunstwerk te redden. Dankzij deze stichting is nu ook bekend dat het gaat om een kunstwerk van Han van Hattem. Het mozaïek blijkt wederopbouwkunst te zijn. Tijdens de wederopbouw (1940-1958) werd altijd een bepaald percentage van het bouwbudget aan kunst besteed. Omdat veel gebouwen uit die tijd nu gesloopt worden, zijn veel kunstwerken inmiddels verloren gegaan.

Wethouder George Becht (cultuur en onderwijs): ,,Het is goed nieuws dat een voor Kamerik uniek kunstwerk behouden kan blijven en opnieuw een plek krijgt bij de Eben-Haëzer. Zo blijft er ook een tastbare herinnering voor de vele oud-leerlingen die op de oude locatie op school hebben gezeten.’’

Het mozaïek wordt verwijderd
Volledig scherm
Het mozaïek wordt verwijderd © Alex de Kuiper

In samenwerking met indebuurt Woerden