Volledig scherm
PREMIUM
Twee dode zwanen in de buurt van de Cattenbroekerplas in Woerden. © Saskia van Kleinwee

Dode zwanen in het weiland: Hoogspanningskabels kunnen oorzaak zijn

In twee weken tijd werden drie dode zwanen aangetroffen bij de Cattenbroekerplas in Woerden. Een schokkend gezicht, zo’n groot kadaver. Maar bij bioloog Kees Moeliker van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam gaan er geen alarmbellen rinkelen. ,,Drie is niet zo heel veel.” 

Saskia van Kleinwee keek donderdagmiddag verbaasd op, toen ze tijdens haar fietsritje langs de Cattenbroekerplas twee dode zwanen ontdekte. ,,Ik fiets en loop daar vaker en ik vond het raar dat het er twee waren, waarbij er één in het weiland lag tussen het fietspad en de A12 en de ander in de sloot langs het fietspad.” 

Van Kleinwee stopte, maakte een foto van het treurige tafereel en belde met het Dutch Wildlife Health Centre. ,,Die zeiden het te registeren, maar ze gaven aan niet de mankracht te hebben om zelf kadavers op te halen dus adviseerden ze me om de dierenambulance te bellen.” Een telefoontje naar Stichting Dierenhulpverlening Woerden en omstreken resulteerde echter weer in een doorverwijzing. ,,Zij gaven aan dat ik melding moest maken bij de gemeente Woerden dus dat heb ik gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Woerden