Volledig scherm
Wethouder Bob Duindam bij het verkeersbord aan de Lange Linschoten © Gemeente Oudewater

Doorgaand verkeer geweerd van Lange Linschoten in Oudewater

Zowel langs de noord- als zuidkant van de Lange Linschoten in Oudewater mag voortaan alleen nog bestemmingsverkeer rijden. Doorgaand gemotoriseerd verkeer is helemaal niet meer toegestaan.

Dat moet niet alleen de verkeersveiligheid vergroten, maar ook de aantasting van de weg en oevers verminderen, zegt wethouder Bob Duindam. Beide wegen waren op gezette tijden al gesloten voor doorgaand verkeer, maar veel navigatiesystemen houden hier geen rekening mee. Zij sturen automobilisten via de kortste weg tussen Oudewater en Linschoten en dat is de Lange Linschoten. De nieuwe maatregel wordt wel opgenomen in de ‘Tomtoms’, verwacht Duindam. Voor verkeer betekent het omrijden, maar de wethouder noemt de veiligheid en de oeverbescherming belangrijker.

Ongemak

Historische dijk- en polderweggetjes - zoals die langs de Lange Linschoten - kunnen geen grote hoeveelheden verkeer of voertuigen van aanzienlijke omvang aan. De afsluiting betekent een (beperkte) omrijdafstand voor gemotoriseerd verkeer. Bijvoorbeeld via de provinciale weg N228 of de A12.

Het verkeersbesluit maakt onderdeel uit van een groter plan. Het gemeentebestuur wil de oevers van de Lange Linschoten namelijk blijvend verbeteren. Dat kan Oudewater niet alleen. Daarbij werkt zij samen met de gemeente Montfoort, de provincie Utrecht, Stichting Ribius Peletier JR (Landgoed Linschoten) en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.

Binnenkort gaat de politie - samen met wethouder Duindam en een aantal aanwonenden - controleren of de weggebruikers zich aan het verkeersbesluit houden.

In samenwerking met indebuurt Woerden