Wie zijn container met restafval minder vaak aanbiedt, krijgt korting op de afvalstoffenheffing.
Volledig scherm
Wie zijn container met restafval minder vaak aanbiedt, krijgt korting op de afvalstoffenheffing. © Jeroen Stoops

Drie op de vijf Woerdense huishoudens krijgt geld terug voor afval scheiden

Vorig jaar heeft 59 procent van de Woerdense huishoudens zo goed afval gescheiden, dat zij korting krijgen op de afvalstoffenheffing. In totaal keert de gemeente bijna 326.000 euro uit aan inwoners die minder vaak hun bruine kliko aan de weg zetten of een zak restafval in de ondergrondse gooien.

De teruggaven variëren van 5 tot 40 euro per huishouden. Dit laatste bedrag krijgen meerpersoonshuishoudens die maximaal vier keer hun kliko met restafval aan de weg hebben gezet of maximaal twintig keer de ondergrondse verzamelcontainer hebben geopend om een vuilniszak weg te gooien.

De teruggave wordt verrekend met de afvalstoffenheffing 2020, die samen met de gemeentelijke belastingaanslag eind februari bij inwoners op de mat valt. Eenpersoonshuishoudens betalen 198,60 euro en meerpersoonshuishoudens 238,08 euro.

Sorteeranalyse

Het aantal kilo’s restafval per persoon daalde afgelopen jaar verder, van 162 kilo naar 158 kilo per persoon. Uit de sorteeranalyse blijkt dat het ingezamelde restafval nog steeds voor driekwart uit herbruikbare grondstoffen bestaat. Met 35 procent scoort vooral het aandeel gft-afval hoog. ,,Over een paar jaar ons streefgewicht halen van 100 kilo restafval blijft een uitdaging, maar nog meer ‘afvallen’ is zeker haalbaar”, zegt wethouder Tymon de Weger.

In samenwerking met indebuurt Woerden