Volledig scherm
Klimaatstakers deden eind september Woerden aan voor een ontbijt op het gemeentehuis © Marnix Schmidt

Driekwart van jeugd bezorgd over klimaatverandering

Driekwart van de Woerdense jongeren maakt zich zorgen om klimaatverandering. ,,We gaan graag in gesprek met jongeren. Het is hun toekomst.’’ Dat zegt wethouder Tymon de Weger (milieu).

De Weger reageert hiermee op een online onderzoek onder de jongeren. Dat krijgt volgende week vrijdag, 22 november, een vervolg met een bijeenkomst in het gemeentehuis. Dan kunnen jongeren met de wethouder en met elkaar in gesprek over het klimaat en duurzame energie.

Uit het onderzoek, uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) komt naar voren dat de jongeren niet alleen bezorgd zijn over de klimaatverandering. ,,73 procent zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan’’, zegt Gerben de Vries van de NMU.

‘Watt Nou!’

Het onderzoek maakt deel uit van de campagne ‘Watt Nou! Jongeren over energie’. Dit is een initiatief van twaalf gemeenten, de provincie en de NMU om jongeren te betrekken bij het gesprek over energie.

Dat het onderwerp klimaatverandering behoorlijk leeft onder jongeren, is duidelijk. In maart dit jaar gingen ‘klimaatspijbelaars’ massaal de straat op om te demonstreren voor meer actie rond het klimaat.

En in september kwamen er scholieren langs op het gemeentehuis tijdens de ‘March For Future’, voor een ontbijt met het college van burgemeester en wethouders.

Geswiped

Afgelopen weken kon er door de Woerdense jongeren worden ‘geswiped’ voor het klimaat. Via de online tool Swipocratie kregen deelnemers dilemma’s over klimaat en energie voorgelegd. Op 22 november kunnen jongeren verder in gesprek. Ze kunnen ideeën uitwisselen over het klimaat en rondom duurzame energie in Woerden.

Met de nieuwste tools kunnen deze ideeën worden gevisualiseerd. Voorkennis is niet nodig, aldus Gerben de Vries. De NMU zorgt voor uitleg.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden