Volledig scherm
PREMIUM
Een schets van hoe de nieuwe drijvende woonwijk eruit zou moeten komen te zien. © Ronald van der Heiden

Drijvende woonwijken als 'revolutionaire' oplossing voor verzakkingen

Een woonwijk, die een stukje boven de veengrond drijft. Een oplossing voor de verzakkingen, waarmee veel gemeenten in het Groene Hart al jaren kampen? Woerden onderzoekt serieus of dit revolutionaire idee realiteit kan worden.

Quote

Voordeel van deze methode is dat wij ons bouwtech­nisch aanpassen aan de locatie en niet andersom

Olaf Janssen, directeur van Balance d’eau

De drijvende woonwijk zou een uitkomst kunnen zijn voor toekomstige nieuwbouw (ongeveer 90 huizen) aan de rand van het dorp Harmelen. En wellicht voor alle andere bouwprojecten, die de komende jaren gepland staan in deze regio.

,,Voordeel van deze methode is dat wij ons bouwtechnisch aanpassen aan de locatie en niet andersom, zoals tot dusverre altijd is gebeurd,’’ verduidelijkt Olaf Janssen, directeur van Balance d’eau. Dit bedrijf ontwikkelt en bouwt waterwoningen en is bij het onderzoek van Woerden naar een drijvende woonwijk betrokken.

Door de veengrond een beetje af te graven en de rest onder water te zetten, zijn de verzakkingen van de openbare ruimte verleden tijd. De Groene Hart-gemeenten voeren al jaren strijd tegen de daling van de bodem. In Woerden kampen met name de dorpen Zegveld, Kamerik en Kanis ermee.

In samenwerking met indebuurt Woerden