Een dikke 10 én taart voor Kirsten Danz

Het vmbo-t-examen economie is geen makkie, integendeel. Des te uitzonderlijker is het dat de 15-jarige Kirsten Danz een 10 scoorde en dus foutloos het examen aflegde.

Volledig scherm
Docent Johan van der Leeden helpt Kirsten Danz met de vlag ophangen. Zij behaalde een tien voor het MAVO eindexamen economie © DANIELLE VERWEIJ

Haar economiedocent Johan van der Leeden van Minkema College locatie Stein was overrompeld door dit resultaat en verraste de scholiere thuis met een taart. ,,Omdat het zo uniek is, vond ik dat ik Kirsten wel mocht trakteren op een taart met een '10''', aldus de leraar. ,,Ik heb dit in mijn loopbaan nog niet eerder meegemaakt.''

Nog beduusd van de verrassing hangt Kirsten, met hulp van de docent, de Minkema-vlag met rugzak aan de gevel. Daarna geniet het gezin van de taart. ,,Echt moeilijk vond ik het examen niet'', zegt de 15-jarige Montfoortse. ,,Maar ik heb er wel hard voor geleerd.'' Met name de vraag over de staatsschuldquote van Griekenland was even een hersenbreker.

Feilloos

Quote

Kirsten is het schoolvoorbeeld van leerlingen die van elkáár leren

Johan van der Leeden

,,Maar ook die heb je feilloos weten te beantwoorden'', vertelt Van der Leeden. Op de rest van de cijferlijst pronken nog vier negens en een acht. ,,Kirsten is het schoolvoorbeeld van leerlingen die van elkáár leren. Zo heeft ze een vriendin vaak uitleg gegeven over lastige materie in de economielessen. Ook is ze goed in structuur aanbrengen en planningen maken zodat de leerstof te behappen is. Docenten begeleiden en stimuleren deze werkwijze ook'', verklaart de docent.

De scholiere wil 'iets in de zorg' gaan doen, maar start na de zomer eerst aan de havo. Haar schoolgenoten kwamen gisteren naar school om hun cijferlijsten in ontvangst te nemen en de felicitaties van docenten.

Het Minkema College locatie Stein scoorde hoog in de resultaten met drie cum laude-leerlingen en een slagingspercentage van 95. ,,Leerlingen die nu gezakt zijn, doen volgende week herexamen. Zij kunnen allemaal nog slagen'', vertelt directeur Daniella van den Beemt.

In samenwerking met indebuurt Woerden