Het Bellopad moet een wandelpad blijven.
Volledig scherm
Het Bellopad moet een wandelpad blijven. © Marlies Wessels

‘Een extra fietspad? Waar zijn die fietsfiles dan?’

Waar zijn hier die fietsfiles dan, vraagt de VVD in De Ronde Venen zich hardop af. De partij zet grote vraagtekens bij de noodzaak van het aanleggen van een fietspad over de oude en allang verlaten spoorlijn tussen Mijdrecht en Wilnis. 

Het gemeentebestuur was aanvankelijk van zins een fietspad aan te leggen over de hele spoorbaan, oftewel het Bellopad. Dat plan is inmiddels van de baan. 

Wel blijft het college van burgemeester en wethouders vasthouden aan het idee om het Bellopad tussen Mijdrecht en Wilnis te verharden en hier een fietspad aan te leggen. Ook hier is lang niet iedereen voorstander van. 

Niet overtuigd

Ook de VVD in De Ronde Venen is er helemaal niet van overtuigd dat het fietspad écht nodig is. ,,Wij zien het nut wel van goede fietsverbindingen, maar die zijn er al. Er is in onze gemeente geen sprake van het fenomeen fietsfiles. Althans, ik heb ze nog nooit gezien”, zegt raadslid Rob Evers. ,,Er kan wel veel verbeterd worden aan de veiligheid en duidelijkheid van bestaande fietsroutes.”

Evers’ partij vindt dat in eerste instantie gekeken moet worden naar de bestaande fietsroutes. En als die verbeterde routes ontoereikend blijken, pas dan moet er verder worden gekeken naar de aanleg van nieuwe fietspaden, zegt het liberale raadslid. 

Evers heeft daarom een aantal schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders over die onderwerp gesteld. ,,Ik wil duidelijk hebben waarom wordt vastgehouden aan het plan om een nieuw pad aan te leggen. Het aanpassen van de huidige fietsroute is bovendien veel goedkoper dan het aanleggen van een nieuw pad over de oude spoorlijn.”

Locomotief

Op dit moment is de voormalige spoorverbinding tussen Mijdrecht en de Demmeriksekade in Vinkeveen een wandelpad: het Bellopad, vernoemd naar de vroegere locomotief die hier toen reed. De verharding van deze spoordijk leidde tot ongeruste reacties van inwoners van De Ronde Venen. ,,Dit is een ongetemd stukje natuur in de Randstad”, zei Gert Tetteroo namens de actiegroep De Oude Spoordijk Blijft eerder. 

Er is in het verleden in de gemeenteraad ook al over een mogelijk fietspad gesproken. Toen werd het plan door een nipte raadsmeerderheid afgeschoten. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden