Volledig scherm
Blijdschap bij Marokkaanse Nederlanders toen Marokko zich plaatste voor het WK voetbal. © ANP

Eerst Suikerfeest, dan pas voetbal kijken in de Woerdense moskee

Marokko doet mee aan het WK-voetbal, maar de Marokkaanse gemeenschap in de regio loopt nog niet echt warm voor de Atlasleeuwen.

Er zijn al wel initiatieven om de jongeren van Marokkaanse komaf de komende weken gezamenlijk de verrichtingen van het Marokkaanse team te laten volgen.

Wie voor het voetbal niet in een café gaat kijken of wil uitwijken naar Utrecht, Den Haag of Amsterdam, kan in Woerden voor 't eerst aanschuiven in de moskee - Islamitisch Cultureel Centrum Woerden aan de Essenlaan. In Mijdrecht zijn de jongeren het hele toernooi welkom bij eetcafé Arabelle.

Marokko speelt morgen in Sint-Petersburg zijn eerste poulewedstrijd tegen het 'nietige' Iran. Daarna voetbalt de ploeg tegen respectievelijk Portugal (woensdag) en Spanje (op maandag 25 juni), twee favorieten voor de titel. Vooraf boeiende ontmoetingen tegen twee loodzware tegenstanders.

Suikerfeest

Het treffen tegen Iran valt toevallig samen met het Suikerfeest, de afsluiting van de ramadan (vastenmaand). Dit is een echt familiefeest, waar lekker wordt gegeten.

De kans dat veel Marokkanen de ontmoeting met Iran dan ook thuis met het gezin gaan bekijken, is groot, verklaart voorzitter Rachid Abarkane van het Islamitisch Cultureel Centrum Woerden het gebrek aan enthousiasme. ,,Ik verwacht hier mogen niet veel van. Ik denk dat het woensdag drukker wordt.''

Desondanks kunnen degenen die het wel leuk vinden om het WK buitenshuis te volgen, morgen terecht in de ontmoetingsruimte van de moskee in Woerden. Hier hangt een groot tv-scherm en is plek voor tussen de vijftien en twintig man. Abarkane: ,,Het aanbod is er.'' Het initiatief van de moskee wordt ondersteund door het jongerenwerk.

Het Marokkaanse eetcafé Arabelle in Mijdrecht toont wel vaker sportevenementen waar Marokkanen aan meedoen, zoals bokswedstrijden, vertelt eigenaar Baghdad Amir.

Quote

We laten alle duels van het WK zien. Iedereen is welkom

Baghdad Amir

,,We laten alle duels van het WK zien. Iedereen is welkom. We zijn multiculti. We hebben hier nu een Marokkaanse vlag hangen, maar ik denk dat het vanaf volgende week wel meer gaat worden.''

Morgen verwacht hij, gezien het Suikerfeest, niet aanloop. ,,Hoewel, je weet het nooit. Misschien dat de mensen er juist even uit willen.''

Amir denkt aan twee en misschien wel drie grote televisie-schermen in zijn restaurant aan de Dorpsstraat, waar hij ongeveer honderd man kwijt kan.

Weinig animo

Volgens jongerenwerker Noël Lutjes is er bij de jeugd in De Ronde Venen tot dusverre weinig animo iets te organiseren rond het WK voetbal. Hiervoor is eventueel plek bij de inloop aan de Vermogenweg. ,,We hebben erover gesproken, maar veel jongeren gaan in familiekring kijken. Het initiatief moet van hen zelf komen.''

Hij schat in dat het wereldkampioenschap pas vanaf volgende week in de Marokkaanse gemeenschap gaat leven. ,,Dan is de ramadan helemaal voorbij en is de ploeg wellicht alweer een ronde verder.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omgeving? Schrijf je hier in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Woerden