Volledig scherm
Het rijksmonument aan de Industrieweg in Mijdrecht. © Gemeente De Ronde Venen

Eigenaar wil verpauperd rijksmonument aan Industrieweg in Mijdrecht verkopen

De eigenaar van het vervallen rijksmonument aan de Industrieweg in Mijdrecht, een kop-rompboerderij uit 1879, wil dit verkopen. Dat heeft hij de gemeente De Ronde Venen laten weten.

Die heeft de Zevenhovenaar inmiddels een dwangsom opgelegd van maximaal 200.000 euro, omdat hij de boerderij al jaren laat verpauperen. Sindsdien heeft de eigenaar al wel enige maatregelen genomen, schrijven burgemeester en wethouders. Maar die zijn nog niet genoeg in de ogen van het college. De huurders die in het brandonveilige stenen voorhuis woonden, zijn vertrokken, de goten zijn hersteld en al het houtwerk is geverfd, heeft de gemeente geconstateerd.

Maatregelen om de vervallen schuur weer op te knappen, weigert de eigenaar echter uit te voeren. Wel zou hij bereid zijn een constructie (bijvoorbeeld zeil) over de verwaarloosde schuur te plaatsen om op die manier verder verval van het gebouw te voorkomen. Hiervoor heeft de eigenaar een gerenommeerd bouwbedrijf in de hand genomen, dat samenwerkt met de adviseur van de gemeente (Monumentenwacht Utrecht), meldt het college.

Slag om de arm

Dat kwalificeert de maatregelen die de eigenaar heeft genomen als positief. ,,Maar tegelijkertijd moeten we concluderen dat er tot op heden weinig is gedaan aan de zeer slechte staat van de boerderij. Ondanks dat de woorden en daden van de eigenaar doen vermoeden dat hij echt stappen wil zetten om tot verbetering te komen, houden we daarom een slag om de arm.’’

Ondanks de stappen die de eigenaar heeft gezet, blijft de opgelegde dwangsom van kracht. ,,Hiermee houden wij druk op de eigenaar om tot verbetering te komen,’’ redeneren burgemeester en wethouders.

Bij een eventuele verkoop moeten boerderij en schuur behouden blijven, benadrukt de gemeente.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden