Volledig scherm
© Peter Franken

Elly laat de De Halve Maan in De Meije weer schijnen

en nu ik!Als iemand begint te piepen: hé, kost zo'n Brugse Zot maar liefst 4 euro? Dan vraag ik: Ben jij na de oorlog niet meer buiten geweest, of zo? Ik heb mijn woordje meestal wel klaar. Ook zo'n zinnetje: Nee, jij trekt volle zalen. Ik ben lang geleden standwerker geweest op beurzen. Stond ik met staafmixers. Zegt een vrouw: ik heb er een maar ik gebruik hem nooit. Moet je hem zeker in de kast laten liggen, blijft-ie lekker lang nieuw, mevrouw!'' Aan het woord is Elly van Hanswijk (59) De Halve Maan in De Meije.

,,Ik zit nu al weer heel lang in de horeca. Altijd voor een werkgever. Café De Olde Beus, dat bestaat niet meer. En Café Walzicht, allebei in Woerden, want ik ben een Woerdense. Nou, eigenlijk Barwoudiaan, want ik ben in Barwoutswaarder geboren. Voordat ik in 2011 dit café overnam, werkte ik in De Herberg in Kamerik. Op mijn vijftigste ben ik voor mezelf begonnen, dat heb ik altijd voor ogen gehad. Het café was totaal vervallen, maar we hebben er weer leven in geblazen. Ik run de zaak samen met een geweldig team. Mijn man heeft een marktkraambedrijf. Nee, ik vind me geen kroegbaas.

Een echte kroeg met een bal gehakt en een tosti, dat is dit niet meer. Dit is een eetcafé met een lunch- en een dinerkaart. Het terras is belangrijk. Met mooi weer is het hartstikke druk met wielrenners, fietsers, wandelaars, mensen die een puzzelrit rijden of in een stoet oldtimers. En we krijgen eters van de B & B's, de camping en de hele omgeving. Dat kopje koffie met verse appeltaart is veel belangrijker dan dat biertje om tien uur. En niet alleen achter de bar heb je contact met gasten. Als een vaste gast komt, die iets ernstigs heeft meegemaakt, dan ga daar ik even mee aan tafel zitten.

Ik heb allerlei rollen en dat is het leuke van dit werk. Ik ben het luisterend oor. De psychologe. Het navigatiesysteem voor de gast die de weg zoekt. De dorpshistoricus als de gast wat vraagt over dit café of over Pietje Potlood. En ik ben de fotograaf die iedereen in beeld brengt. Het mooiste compliment? Dat we hier nog aandacht hebben voor de gast. ''

In samenwerking met indebuurt Woerden