Volledig scherm
© Marnix Schmidt

'Energieke Rondevener' eet soep van restjes groenten

Welke inwoner gaat op de meest verantwoorde wijze met grondstoffen en energie om, probeert zo klimaatneutraal mogelijk te leven en heeft duurzaamheid hoog in het vaandel? 

Die persoon verdient de titel Energieke Rondevener, een verkiezing waarbij inwoners zowel zichzelf als anderen kunnen nomineren. De Vinkeveense Meryl van Vliet is de eerste persoon die werd aangedragen.

Quote

Voor mij is dit een kleine moeite, wat voortkomt uit de opvoeding die ik gehad heb

Meryl van Vliet

Van Vliet is werkzaam bij Vinkeveen Haven. Dat bedrijf bezit het internationale keurmerk Green Key Gold waarmee zij voldoet aan strenge duurzaamheidseisen. ,,We hebben waterbesparende douchekranen, kopen lokaal en duurzaam in voor ons restaurant en houden precies bij wat er aan energie- en afvalstromen in en uit gaat", vertelt de Vinkeveense. Ook naar gasten toe communiceert zij haar duurzaamheidsprincipes. ,,We proberen hen wel op te voeden, maar in de praktijk blijkt dat heel lastig. Het komt er regelmatig op neer dat we afvalzakken uit de container moeten halen om het afval van onze gasten alsnog te scheiden. En ja, dat is inderdaad een vies klusje."

Zonne-energie

Ook in haar privéleven probeert Van Vliet er alles aan te doen om de Aarde mooier achter te laten dan zij hem ontvangen heeft. ,,Als het hard gewaaid heeft, maak ik een rondje met de kano om afval uit het water en het riet te halen", zegt zij. ,,Daarnaast laad ik mijn telefoon altijd op met zonne-energie, gebruik ik zelden de droger, maak ik soep van restjes groenten en maak ik gebruik van schoonmaakmiddelen die het milieu niet aantasten."

Toen de Vinkeveense nog in Amsterdam woonde, had ze zelfs een extra 'geheime missie'. ,,Met boodschappen doen nam ik altijd een extra plastic tas mee, waarin ik een handgeschreven briefje stopte met de tekst: 'door het aannemen van deze gerecyclede plastic tas draagt u bij aan een betere wereld'." Toch vindt zij zichzelf niet bijzonder. ,,Voor mij is dit een kleine moeite, wat voortkomt uit de opvoeding die ik gehad heb. Ik zou het leuk vinden als anderen zeggen: dit kan ik beter. Dan wordt het echt een race."

Energie Parade

De verkiezing Energieke Rondevener moet duurzaamheid onder de aandacht brengen. ,,Veel inwoners voelen zich betrokken en willen graag een bijdrage leveren", stelt wethouder David Moolenburgh. ,,Met Energieke Rondeveners willen we op een leuke manier onder de aandacht brengen wat inwoners allemaal doen om zo klimaatneutraal mogelijk te leven."

Inwoners kunnen zichzelf of een ander tot 1 oktober nomineren via www.energieke-rondeveners.nl. Op 11 november wordt tijdens de Energie Parade van 14 tot 18 uur op Fort Abcoude bekendgemaakt wie tot Energieke Rondevener is verkozen.

In samenwerking met indebuurt Woerden