‘Enkele tientallen’ varkens in afgebrande varkensschuur Linschoten niet meer te redden

VideoAan de Cattenbroekerdijk in Linschoten is vanmiddag brand uitgebroken in een varkensschuur. Volgens woordvoerder Danny Volmer van de Veiligheidsregio Utrecht zaten er nog ‘enkele tientallen’ varkens in het getroffen gebouw. Deze dieren waren niet meer te redden.

De boer probeerde nog samen met de brandweer en politie de dieren tijdig uit de stal te krijgen. Het betreft volgens de VRU een varkensschuur van 20 bij 100 meter groot. De nieuwe stallen die achter het getroffen deel staan, zijn dankzij een ‘waterscherm’ van de brandweer behouden gebleven. Hier zat nog eens een veelvoud aan varkens.

De VRU sloeg vanmiddag groot alarm (‘zeer grote brand’). Dat gebeurde, legt de woordvoerder uit, vooral vanwege het gevaar dat het vuur kon overslaan naar de achterliggende gebouwen van het agrarische bedrijf. De brandweer heeft dat weten te voorkomen. Woordvoerder Volmer: ,,We hebben hier een waterscherm gecreëerd. Daardoor konden we voorkomen dat het vuur oversloeg naar de achterliggende gebouwen. De varkens in deze schuren zijn veilig.’’

Enkele omwonenden hebben samen met de boer geprobeerd de dieren te redden en de vlammenzee in te perken, maar dat mocht niet baten. Deze omwonenden Sander, Ronald, Wub en Kevin waren, nog vóór de brandweer arriveerde ter plaatse. Zij wisten gas en elektra af te sluiten en daarmee erger te voorkomen.

De getroffen schuren moeten als verloren worden beschouwd. ,,Daar was geen redden meer aan. De enkele tientallen varkens die hier zaten, zijn helaas omgekomen’’, zegt Volmer. De eigenaren van het bedrijf zijn erg aangeslagen, weet hij. ,,Voor hen is het een zeer emotionele gebeurtenis.’’ Buurtbewoners verwachten dat de getroffen ondernemer en zijn gezin voorlopig niets zal willen vertellen over de impact van het drama op zijn bedrijf. ,,Ze willen vooralsnog geen contact met de pers’’, zegt een van hen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Bij de brand komt veel rook vrij. © Egberts Media

Asbest

De gemeente Montfoort, waar Linschoten onder valt, laat weten dat het dak van de stal bedekt was met asbestplaten. De hoeveelheid asbest die door de brand is vrijgekomen is echter beperkt gebleven tot de directe omgeving van de afgebrande schuur, meldt de VRU. Een gespecialiseerd bedrijf gaat het asbest opruimen. In overleg met de buren wordt bekeken hoe de schoonmaak precies wordt gedaan, vertelt de woordvoerder.

Bij de brand kwam veel rook vrij. De enorme rookkolom die de brand veroorzaakte was in de wijde omtrek van de stal te zien, tot in Utrecht, Alphen en Gouda. De rook trok naar het noordwesten weg, richting de A12. Maar dit leverde geen problemen op voor het verkeer op de weg, meldde Rijkswaterstaat. De VRU adviseerde omwonenden van de Cattenbroekerdijk die last hadden van de rook om ramen en deuren te sluiten. Het nablussen van de brand heeft de verdere dag geduurd.

Volgens woordvoerder Volmer van de VRU zijn zes tankautospuiten en twee ladderwagens ingezet. Daarnaast zijn allerlei ondersteunende diensten vanuit de brandweer ingeschakeld. De politie had de Cattenbroekerdijk tussen het Weidepad en IJsselveld afgezet voor niet-bestemmingsverkeer. Verder is voor de zekerheid een ambulance ter plaatse geroepen.

Volledig scherm
© Egberts Media
Volledig scherm
Zwarte rookwolken van de brand zijn te zien vanaf het Weidepad in Linschoten. © Katja Hakkert
Volledig scherm
De rook die vrijkomt bij de brand in een varkensstal in Linschoten is in de wijde omtrek te zien. Hier vanaf de Cattenbroekerplas in Woerden. © Maaike Voorneveld
Volledig scherm
In de wijde omtrek is de rook van de brand in Linschoten goed te zien. © Egberts Media

In samenwerking met indebuurt Woerden