Volledig scherm
Het ongeluk van vanmorgen op de kruising Voltaweg – Waardsedijk. © Egberts Media

Fietsster gewond ‘door onduidelijkheid over voorrang’ op kruising Voltaweg-Waardsedijk

Op de kruising Voltaweg – Waardsedijk is vanochtend een fietsster gewond geraakt. Volgens raadslid Reem Bakker is het omdraaien van de voorrangssituatie vermoedelijk de oorzaak van het ongeluk. De vrouw, die op een e-bike reed, is door een kennis naar het ziekenhuis gebracht.

Raadslid Reem Bakker stelde een maand geleden vragen over de veranderde voorrangssituatie aan het college van Burgemeester en Wethouders van Woerden over de veranderde voorrangssituatie. 

Voorheen had verkeer op de Voltaweg voorrang, sinds eind vorig jaar heeft het fietsverkeer op de Waardsedijk – Boerendijk voorrang. De politicus zegt niet te snappen waarom dat is gedaan. ,,Het punt heeft geen historie van ongevallen.’’

De verandering is in lijn met de fietsvisie 2040 van de Fietsersbond, heeft hij inmiddels begrepen. ,,Die stelt dat zij ernaar streeft dat in 2040 de fiets in Nederland het primaire vervoermiddel is en de auto daaraan ondergeschikt is. Dat terwijl deze bond ook zelf heeft waargenomen dat de overheid juist uitgaat van een forse groei van het autogebruik’’, zegt hij.

Ideologie

,,De ideologie van de gemeente en de Fietsersbond om fietsers in het verkeer voorrang te geven, gaat ten koste van de veiligheid. Helaas hebben we daar vandaag al erg snel van de aanpassing aan de Voltaweg het gevolg kunnen zien.’’

Het fietspad wordt veel gebruikt door leerlingen uit Oudewater die in Woerden naar school gaan en door kinderen die naar de sportvelden willen.

De Voltaweg is een van de twee wegen van en naar bedrijventerrein Honthorst. Hierover rijden veel vrachtwagens naar de A12. Reden om de fietsers bij de Voltaweg voortaan voorrang te geven, is om hen sneller te laten doorrijden. Binnenkort gaat Woerden hetzelfde doen op de kruising Spaarne-Polderbaan.

Volgens een getuige vanochtend speelt er nog meer bij de kruising. De voorrangsregeling mag dan omgedraaid zijn, borden die weggebruikers daarop moeten attenderen, zouden ontbreken. Op dit moment hangen de voorrangsborden zo’n tien meter van de kruising op een nogal hoge plek aan een lantaarnpaal’’, aldus die getuige.

Raadslid Reem Bakker wacht nog steeds op antwoorden van verkeerswethouder Arjan Noorthoek op zijn raadsvragen die hij in december stelde.

In samenwerking met indebuurt Woerden