Volledig scherm
© Rijnhout Media

Forse tegenvaller begroting Oudewater door fouten

Fouten met het verwerken van raadsbesluiten leiden tot forse financiële tegenvallers voor Oudewater.

Om hoeveel geld het gaat, is nog niet bekend. De gemeente hoopt alle cijfers medio juli op een rijtje te hebben, zegt wethouder financiën Bas Lont. Dan pas is ook duidelijk waar dit jaar nog op bezuinigd moet worden. Hij noemt de situatie ‘uiterst ongelukkig’.

Besluiten van de gemeenteraad, zoals bijvoorbeeld het vaststellen van de hoogte van lokale belastingen, moeten worden verwerkt in de gemeentebegroting, soms voor meerdere jaren. Lont zegt dat is vastgesteld dat besluiten van de raad niet of onjuist zijn verwerkt in de begroting voor dit jaar en voor de jaren daarna.

Voorstel

Quote

De gemeente­raad moet erop kunnen vertrouwen dat zijn besluiten goed en volledig worden verwerkt

Wethouder Bas Lont

Er komt een onderzoek naar hoe dit heeft kunnen gebeuren, kondigt hij aan. ,,De gemeenteraad moet erop kunnen vertrouwen dat zijn besluiten goed en volledig worden verwerkt. Dat is in een aantal gevallen niet gebeurd, waaronder de inning van onroerendezaakbelasting (ozb) en de kosten van het Masterplan Binnenstad. We laten nu onderzoeken hoe dat is gekomen, of er nog meer zaken missen en - belangrijker nog - hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen’’.

Zodra b en w alle financiële gevolgen in beeld hebben, doen zij nog voor het zomerreces een voorstel over hoe zij hiermee om willen gaan. Daarover zal de gemeenteraad zich dan op donderdag 11 juli uitspreken.

In samenwerking met indebuurt Woerden