Volledig scherm
De milieustraat in Woerden © Google Streetview

'Fouten bij ontslag medewerkers milieustraat Woerden‘

Woerden heeft procedurele fouten gemaakt bij het onderzoek naar ex-werknemer Emin Eris van de milieustraat. Dat betoogde diens advocaat Sinan Besli vandaag bij de Utrechtse rechtbank, waar Eris zijn ontslag aanvocht. De gemeente ontkent dat fouten zijn gemaakt en heeft Emin en zijn broer Ayhan vorig jaar ontslagen omdat ze goederen meenamen naar huis.

Ayhan Eris vecht zijn ontslag ook aan. Zijn zaak dient later bij de Utrechtse bestuursrechter. Volgens beide ex-werknemers waren zij zeker niet alleen. Meerdere collega’s namen spullen mee. Al jarenlang. Dit werd gedoogd, beweren zij bij hoog en laag. Volgens hen met medeweten van de directie. De Utrechtse broers voelen zich geslachtofferd, omdat zij de enigen zijn die zwaar gestraft worden. Vijf andere collega’s kregen slechts een berisping.

Hoffmann

De twee broers zijn vorig jaar de laan uitgestuurd nadat de gemeente het recherchebureau Hoffmann had ingeschakeld. Ze kwamen in beeld toen een inwoner, die zijn telefoon had ingeleverd als afval, het apparaat enkele weken later te koop zag staan op een markt. De verbaasde Woerdenaar stapte naar de gemeente. Vanaf dat moment ging het balletje rollen.

Bij het onderzoek van Hoffmann heeft de gemeente fouten gemaakt, beweert raadsman Besli. Zijn cliënt is ‘nimmer bekend geweest met het feit dat de gemeente gebruik mocht maken van heimelijke camera’s om eventuele misstanden te onderzoeken.’

Onder druk

Daarbij meent de raadsman dat het verhoor van zijn cliënt onder druk is afgenomen. ,,Hij heeft meerdere keren aangegeven bijgestaan te willen worden door een advocaat. De toegang tot een advocaat is hem geblokkeerd. Dit is tevens niet opgenomen in het verhoor.’’

Een belangrijke vraag bij het ontslag van de twee medewerkers van de Woerdense milieustraat is of een destijds door de directie ingevoerde bonnetjessysteem nu wel of niet in 2015 is afgeschaft. 

De gemeente meent van wel. In haar ogen zijn de broers Ayhan en Emin Eris de enigen die doorgingen met de ongeoorloofde praktijken. Volgens de twee inmiddels ontslagen broers Eris konden de werknemers van de milieustraat ook na 2015, tegen betaling, gewoon spullen die waren gebracht meenemen. Om hun woorden te staven, had Emin zijn andere broer Hilal, ook werkzaam bij de gemeente Woerden, opgeroepen vandaag voor hem te getuigen. Hilal verklaarde onder ede dat het bonnetjessysteem niet was afgeschaft.

Potje

In plaats van een bonnetje moesten ze geld in een potje stoppen. Dit stond in de la van beheerder Ayhan Eris. In dit potje trof de gemeente uiteindelijk 21 euro aan, meldde haar raadsman Zwennis vandaag.

Op een van de beelden die Hoffmann maakte tijdens het onderzoek is te zien hoe Emin Eris twee honderd euro van een onbekende persoon ontvangt en die persoon tegelijkertijd een mobieltje geeft. Even later pakt deze onbekende persoon nog een mobieltje uit een bak. De beelden werden vandaag bekeken in de rechtszaal. 

Volgens de gemeente is het duidelijk dat de broers veel spullen hebben gestolen en deze vervolgens hebben doorverkocht. Voor hen is geen plaats meer, is het standpunt van de gemeente.

De beide broers hebben eerder met hun bezwaren tegen hun ontslag bot gevangen bij de commissie beroeps- en bezwaarschriften van de gemeente. Vandaar dat ze uiteindelijk naar de rechter zijn gestapt. Die doet uiterlijk over zes weken uitspraak in de zaak Emin Eris. Mocht de rechter beide broers uiteindelijk in het gelijk stellen, is de kans zeer klein dat ze weer terugkeren naar hun oude werkplek. Dit omdat de verhoudingen tussen de twee partijen inmiddels ernstig verstoord zijn. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Woerden en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Woerden