Volledig scherm
Door de droogte zijn de fundamenten van het slot te zien. © Marco Bakker

Fundamenten verdwenen slot in Abcoude tijdelijk zichtbaar door droogte

Door de droogte van de afgelopen tijd zijn er veel dingen tevoorschijn gekomen, zoals een middeleeuws kasteel en een nieuwe 'Stonehenge' in Ierland. Ook in Abcoude is er door de droogte iets blootgelegd: de fundamenten van slot Abcoude zijn tijdelijk zichtbaar.

Slot Abcoude werd ongeveer 750 jaar geleden gebouwd en was een groot kasteel. Het werd eeuw na eeuw gerestaureerd en gemoderniseerd, tot het rond 1800 in verval raakte. Eind negentiende eeuw werd het slot afgebroken. 

Arnold Berkhout uit Abcoude, groot liefhebber van de middeleeuwen, is blij met de droogte. Hij kreeg door de aanhoudende warmte en het tekort aan regen al het vermoeden dat de fundamenten van het slot wel eens zichtbaar konden zijn. Kennis Marco Bakker stuurde zijn drone de lucht in en maakte scherpe foto's. 

Berkhout is bezig met een 3D-reconstructie van het slot en ziet dankzij de foto's die Marco Bakker maakte nieuwe dingen op de plek waar eens het kasteel stond. ,,Ik weet veel van het slot, maar dankzij die foto's zijn er ook nieuwe vragen. Zo zag ik ineens twee kleine rondjes, wat zijn dat?'' 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Een reconstructie van Berkhout. © Arnold Berkhout

Reconstructie

Berkhout is al jaren geïnteresseerd in geschiedenis, en dan met name de middeleeuwen. Over zijn hobby zegt hij: ,,Voetballiefhebbers lezen alles over hun club, ik lees alles wat los en vast zit over de middeleeuwen.'' Als jonge jongen vond hij een ets van het kasteel. ,,Ik wist niet dat er een kasteel was in Abcoude.'' Berkhout begon met het verzamelen van etsen en boeken waarin het Abcouder kasteel vermeld werd. Die informatie publiceert hij op zijn website, waar hij een totaalbeeld van het slot probeert neer te zetten.

Ook de reconstructies die hij maakt met het programma SketchUp verschijnen op zijn site en op Facebook. ,,Die reconstructies kan ik maken dankzij grondmetingen en foto's zoals deze.'' De laatste meting is echter gedaan in 1995. ,,Donderdag ga ik in gesprek met mensen van het provinciehuis. Dan ga ik voorstellen een nieuwe meting te doen.'' Wie weet komt er, dankzij de moderne apparatuur, nog iets verrassends naar boven. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Volledig scherm
Een oude tekening van het slot. © Arnold Berkhout

Loslaten kan Berkhout het slot niet. ,,Het voelt een beetje als een morele verplichting om door te gaan met mijn website, omdat ik zo veel enthousiaste reacties krijg.'' Leuk detail is dat Arnold zelf nooit op de plek is geweest waar het kasteel heeft gestaan. ,, Er valt niet zo veel te zien. Maar ik ga er toch maar eens naartoe, voor het gevoel.'' 

Volledig scherm
Arnold Berkhout. © Arnold Berkhout

In samenwerking met indebuurt Woerden